thema-ypnouΔεν είναι μυστικό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν κοιμούνται αρκετά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών, πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων παραδέχεται ανεπαρκή χρόνο ύπνου σε καθημερινή βάση.

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου να είναι στις 18 Μαρτίου, ωστόσο ο καλός ύπνος θα πρέπει να είναι προτεραιότητά μας καθ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Παρακάτω ακολουθούν επτά συμβουλές για να σας βοηθήσουν να έχετε έναν καλύτερο ύπνο σε μόνιμη βάση.

1. Αναγνώριση της δυσκολίας στο να κοιμάστε αρκετά.

Είναι μεγάλο επίτευγμα ο καλό ύπνος κάθε βράδυ. Οι απαιτήσεις της εργασίας και οι πολύ ενεργοί και γρήγοροι ρυθμοί ζωής, μπορεί να παρεμποδίσουν τον ύπνο και τα υπερβολικά πολυάσχολα προγράμματα μπορούν συχνά να επεκταθούν μετά από τις συνηθισμένες ή ιδανικές ώρες ύπνου σας. Η αναγνώριση ότι ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένα πρόβλημα, είναι το πρώτο βήμα προς την συνειδητά αναγκαία αλλαγή πορείας προς έναν ποιοτικό ύπνο.

2. Κατανόηση των συνηθειών ύπνου έτσι ώστε να τις βελτιώσετε.

Προσπαθήστε να προσδιορίσετε τους διάφορους παράγοντες, που συμβάλλουν στον ανθυγειινό ή ανεπαρκή ύπνο. Η καταγραφή του ύπνου σας σε ένα ημερολόγιο, για μια έως δύο εβδομάδες, μπορεί να αποκαλύψει συνήθειες που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε καλά. Για παράδειγμα η κατανάλωση αλκοόλ ή η παρακολούθηση τηλεόρασης λίγο πριν πάτε για ύπνο. Γνωρίζοντας τις συνήθειές σας αλλά και ποια πράγματα σας κρατάνε σε εγρήγορση ή σας αγχώνουν θα σας βοηθήσει στην εύρεσης της λύσης.

3. Προετοιμαστείτε για τον ύπνο.

Πρέπει να προετοιμαστείτε λαμβάνοντας κάποια μέτρα πριν από την ώρα του ύπνου. Αρχίστε να προετοιμάζεστε μια έως δύο ώρες πρίν πάτε στο κρεβάτι. Αυτός δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ασκήση, να σκεφτέστε τα προβλήματά σας ή να λογομαχήσετε. Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει και να ηρεμήσει ένα «υπερδραστήριο» μυαλό και οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα για το σώμα.

4. Πάρτε τον έλεγχο του προσωπικού χρόνου ύπνου σας.

Η τεχνολογία έχει αλλάξει τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας ενώ είμαστε ξύπνοι και απειλεί να κάνει το ίδιο πράγμα στον ύπνο μας. Οι συσκευές τεχνολογίας, όπως τα smartphones, ταμπλέτες, υπολογιστές, τηλεοράσεις και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, έχουν εισχωρήσει και στην κρεβατοκάμαρα και η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να μειώσει τον χρόνο που διαθέτεται για ύπνο. Αποσυνδεθείτε από την 24ωρη κοινωνική πίεση και κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να κλείσουν αυτές οι συσκευές κοντά στην ώρα του ύπνου. Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι και την κρεβατοκάμαρα μόνο για τον ύπνο, το σεξ ή την ανάρρωση από κάποια ασθένεια, και όχι για δραστηριότητες, που δεν σας βοηθούν στον ύπνο, όπως είναι η τηλεόραση. Δημιουργήστε ένα ιδανικό περιβάλλον για τον ύπνο με την κράτηση της κρεβατοκάμαρας σκοτεινής και ήρεμης και ρυθμίστε τη θερμοκρασία δωματίου για να νιώθεται άνετα.

5. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο σας

Κάνετε τον ύπνο ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ζωής σας και ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογενειακά σας προς τον καλύτερο ύπνο. Προάγεται τη σημασία του ύπνου μεταξύ των φίλων σας ή αρχίστε μια συνομιλία για τη σημασία του ύπνου στον εργασιακό σας χώρο. Συζητήστε σχετικά με υγιείς συνήθειες ύπνου με την οικογένειά σας, τους φίλους σας και συνάδελφους και ερευνήστε με ποιους τρόπους μπορείτε να τον προστατεύτσεται από διακοπές, συμπεριλαμβανομένων των περιττών κλήσεων ή των μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της ώρας του ύπνο, αλλά και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες αργά τη νύχτα ή τα ξημερωμάτα.

6. Ζητήστε τη βοήθεια από έναν ειδικό

Εάν έχετε τις σημαντικές δυσκολίες να σας πάρει ο ύπνος ή και να παραμείνετε κοιμισμένοι ή εάν νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να έχετε μια ελλοχεύουσα αναταραχή ύπνου. Πολλές αναταραχές ύπνου τείνουν να εμμένουν και να προκαλέσουν θέματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, αν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση. Εάν έχετε δυσκολία να αποκοιμηθείτε αποφεύγεται τη κατανάλωση φαρμάκων, που μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και εύρεση πιθανής εναλλακτικής θεραπευτικής αγωγής με τον ιατρό σας. Είναι σημαντικό να λάβετε τη συμβουλή από έναν επαγγελματία της υγείας για να καθορίσει εάν η έλλειψη ύπνου σας συσχετίζεται με διαταραχή ύπνου.

7. Ξεκινήστε σήμερα να βελτιώνετε τον ύπνο σας

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορείτε να αρχίσετε απόψε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Κρατήστε ένα κανονικό πρόγραμμα των χρόνων σας, τις ώρες που ξυπνάτε και την ώρα που κοιμάστε. Η αεροβική άσκηση μέτριας-έντασης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι χρήσιμη. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που δεν βοηθούν τον ύπνο, όπως παρατεταμένους μεσημεριανούς ύπνους και τις έντονες δραστηριοτήτες αργά το βράδυ, όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ ή καφεϊνουχα ροφήματα πριν την ώρα του ύπνου. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές αυξάνεται την πιθανότητα για καλό και ποιοτικό ύπνο μέρα με τη μέρα.

Δεν θα είναι εύκολη η διατήρηση του καλού ύπνου, αλλά θα πρέπει να είναι προτεραιότητα σας. Η τήρηση αυτών των επτά συμβουλών για τη βελτιστοποιήση του ύπνου σας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον ύπνο σας, αλλά και θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αν τα συμπτώματά σας είναι το αποτέλεσμα ενός μεγαλύτερου προβλήματος υγείας όπως μια ελλοχεύουσα διαταραχή ύπνου.