Ένα ακόμη «αγκάθι», ένα θέμα που είχε δημιουργήσει μεγάλο άγχος στους φαρμακοποιούς  φαίνεται ότι επιλύεται από πλευράς Υπουργείου Υγείας καθώς στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε την Τετάρτη 4 Μάϊου με τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 το οποίο αναφέρεται στην «Αναζήτηση υπερβάλλοντος ποσού εξαμηνιαίας δαπάνης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Τροποποίηση παρ.1 και 2 άρθρου 100 ν. 4172/2013» γίνεται απόλυτα σαφές ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να κληθούν να πληρώσουν clawback για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

farmaka-2-Clawback

Στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 9 του Σχεδίου Νόμου, όπως άλλωστε αναφέρει και ο ίδιος ο τίτλος του καταγράφονται οι τροποποιήσεις που επέρχονται στον ν. 4172/2013. Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις η παράγραφος 1 του άρθρου 100 –που ενδιαφέρει τους φαρμακοποιούς- δείτε εδώ πως διαμορφώνεται.

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα της κατηγορίας «Υγειονομικό Υλικό – Διαβητολογικό Υλικό», καθώς και για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, όταν αυτά διατίθενται από ιδιωτικά φαρμακεία, η υποχρέωση αναζήτησης του υπερβάλλοντος ποσού εκ μέρους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βαρύνει είτε τους κατασκευαστές, αν το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα, είτε τους εισαγωγείς, διανομείς ή προμηθευτές, αν το προϊόν εισάγεται».

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ήδη από την πρώτη στιγμή κατάθεσης του Νομοσχεδίου με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Κατατέθηκε Νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας που περιλαμβάνει τον τακτικό έλεγχο & ρυθμίσεις για την εξαίρεση των φαρμακείων από την καταβολή clawback σε αναλώσιμα σακχ. Διαβήτη & παιδικά γάλατα» έσπευσε να τονίσει τη μεγάλη σημασία αυτού του γεγονότος. Αναφέρει σχετικά:

«Υπενθυμίζουμε ότι μετά από δικαστική απόφαση ορίστηκε ότι αυτό οφείλει να επιβαρύνει τους παρόχους. Η απόφαση αυτή θα ήταν καταστροφική για τα φαρμακεία μας αν εφαρμοζόταν, ειδικά για τα προϊόντα όπως αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη και παιδικά γάλατα τα οποία διακινούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία της Χώρας.

Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας σήμερα κατέθεσε νομοσχέδιο στο οποίο εξαιρεί ρητά τα φαρμακεία μας από την πληρωμή clawback για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία μας, δηλαδή τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη συμπεριλαμβανομένων και των αισθητήρων μέτρησης και καταγραφής γλυκόζης, όπως και τα παιδικά γάλατα.

Συνάδελφοι,

Καταφέραμε με παρέμβασή μας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο να εξαιρεθούμε οριστικά του clawback για τα προϊόντα που αγγίζουν το σύνολο  των προϊόντων που διακινούν τα φαρμακεία μας.

Με την ψήφιση του νόμου επιλύεται ακόμη ένα σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο μετά τα ΜΗΣΥΦΑ, απειλούσε και αυτό τη βιωσιμότητα των φαρμακείων μας».

Σημαντικό βεβαίως για τους φαρμακοποιούς –ένα ακόμη «αγκάθι» που τους ανησυχεί- είναι και το θέμα του τακτικού ελέγχου των συνταγών που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου, ωστόσο αυτό πλέον είναι ένα ζήτημα που από τη διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θεωρείται ότι είναι σε σχεδόν απόλυτο βαθμό, διαχειρίσιμο (δες εδώ), καθώς έχει γίνει ήδη πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμοστεί χωρίς να αναστατώσει για μία ακόμη φορά – όπως έγινε το 2017 με την τότε νέα σύμβαση του ΠΦΣ – ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Στο κατατεθέν στη Βουλή Σχέδιο Νόμου το σχετικό Άρθρο  είναι το Άρθρο 8 με τίτλο «Έλεγχος και εκκαθάριση των δαπανών των παρόχων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Αντικατάσταση παρ. 7 άρθρου 90 ν. 4368/2016 το οποίο δίνει μία εικόνα για την όλη διαδικασία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως ήδη έχει γράψει το DailyPharmaNews, αναμένει την ψήφιση του Νομοσχεδίου ώστε να προχωρήσει στην επίσημη ενημέρωση των φαρμακοποιών με οδηγίες για να είναι έτοιμοι, χωρίς προβλήματα, να ανταποκριθούν στο νέο σύστημα ελέγχου των συνταγών.

Μάλιστα φαίνεται πως το συγκεκριμένο θέμα θα είναι από τα βασικότερα που θα απασχολήσει τις εργασίες του 15ου Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και τις 15 Μάϊου στα Χανιά (δες εδώ).

Πηγή