Άνοιξε ο δρόμος για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των φαρμακοποιών που αφενός θα διευκολύνει χιλιάδες πολίτες να λαμβάνουν χωρίς ταλαιπωρία τα φάρμακά τους αφετέρου θα προσφέρει στους ίδιους νέα ύλη απαλλάσσοντάς τους -όπου μέχρι τώρα υπήρχαν συμβάσεις- από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με την πληρωμή των εκτελεσμένων συνταγών.

Συγκεκριμένα βάσει του άρθρου 21, του Ν.5018 –«Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»- που προσφάτως ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, αφορά μέριμνες για την παροχή υπηρεσιών υγείας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης με το ΦΕΚ 25/A/9.2.2023, γίνεται πράξη το πάγιο αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς το Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε οι συνταγές των άμεσα ασφαλισμένων των τριών σωμάτων στρατού – Γενικό Επιτελείο Στρατού, Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Γενικού Επιτελείου Ναυτικού – καθώς και των μελών των οικογενειών τους, οι οποίες εκτελούνται ήδη αποκλειστικά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, να υποβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, όπως ακριβώς γίνεται και με το ταμείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Βέβαια, αν και αυτό ήταν ένα μεγάλο, ουσιαστικό βήμα για να αλλάξει το μέχρι σήμερα προβληματικό καθεστώς, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να ισχύσει αυτό που περιγράφεται στο νόμο και να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΥΠΕΘΑ από όλα τα φαρμακεία της χώρας, απαιτείται πρώτα η έκδοση εφαρμοστικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Υγείας.

Ο ΠΦΣ στη σχετική ανακοίνωσή του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας αναφέρει ότι «θα υπάρχει σχετική ενημέρωση και σχετικές οδηγίες όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία. Μέχρι τότε ισχύουν οι συμβάσεις οι οποίες έχουν κατά τόπους υπογραφεί».

Σε ό,τι αφορά τη σημασία αυτής της νομοθετικής ρύθμισης ο ΠΦΣ αναφέρει ότι με τη διαδικασία αυτή «επιλύονται σοβαρότατα προβλήματα του κλάδου, αφού ένας μεγάλος αριθμός φαρμακευτικών συλλόγων ανά την Ελλάδα δεν είχε υπογράψει συλλογικές συμβάσεις με το ΥΠΕΘΑ, όπως επίσης επιλύονται τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα καθυστερήσεων στις πληρωμές των συνταγών των ταμείων αυτών προς τους φαρμακοποιούς, στις περιοχές όπου ίσχυαν οι συμβάσεις αυτές.

Οι διαδικασίες ελέγχου και εκκαθάρισης των συνταγών δεν θα πραγματοποιούνται πλέον με ευθύνη των οργάνων και του προσωπικού των ταμείων αυτών, αλλά βάσει των διαδικασιών τις οποίες εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται ήδη για τις συνταγές του Λιμενικού, οι οποίες συγκροτούν διακριτή υποβολή, ακολουθώντας όμως τις ίδιες προθεσμίες  κατάθεσης και χρόνους εξόφλησης με τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Με την ένταξη χιλιάδων ακόμη συνταγών ασφαλισμένων ΥΠΕΘΑ στην εκκαθάριση μέσω του ΕΟΠΥΥ, ολοκληρώνεται σχεδόν σε καθολικό βαθμό, η εναρμόνιση των διαδικασιών και η έγκαιρη πληρωμή σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελούσε εξαρχής για τον ΠΦΣ πρωταρχικό στόχο. Η αντικατάσταση ενός πολυδιασπασμένου συστήματος επιμέρους συμβάσεων ταμείων, διαφορετικού τρόπου υποβολής, προθεσμιών κατάθεσης, κανόνων ελέγχου και ιδιαιτεροτήτων εκκαθάρισης, με την εφαρμογή ενιαίων και ηλεκτρονικών διαδικασιών με έμφαση στην αξιοπιστία και στη διαφάνεια, είναι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων και όλων των φαρμακοποιών της Χώρας».

Μέχρι σήμερα υπήρχαν ατομικές συμβάσεις φαρμακοποιών με αυτά τα Ταμεία ή συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο νομού -με ελάχιστους όμως νομούς να έχουν προχωρήσει στην υπογραφή τέτοιων συμβάσεων- κυρίως σε περιοχές, όπου φιλοξενούνται μεγάλοι στρατιωτικοί σχηματισμοί, π.χ. στον Έβρο, τη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη.

Όπου υπήρχαν συμβάσεις, οι φαρμακοποιοί αντιμετώπιζαν γραφειοκρατικά προβλήματα με τμηματικές καταθέσεις –ξεχωριστά το ΓΕΣ, το ΓΕΑ και το ΓΕΝ- αλλά και προβλήματα με τις πληρωμές τους, όπου παρουσιάζονταν μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούσαν σε άρση πίστωσης και μία γενικότερη αναστάτωση.

Το πρόβλημα είχε να κάνει με τον έλεγχο των συνταγών καθώς τα Ταμεία αυτά διαθέτουν ελάχιστο προσωπικό για τη διεκπεραίωση των ελέγχων σε πανελλαδικό επίπεδο με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις –και με όλες αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες- να γίνονται άδικες για τους φαρμακοποιούς περικοπές.

Τα ταμεία αυτά δεν χάνουν την αυτοτέλειά τους. Οι συνταγές τους όμως που ούτως ή άλλως εκτελούνται ηλεκτρονικά, θα υποβάλλονται, θα εκκαθαρίζονται και θα πληρώνονται μέσω του ΕΟΠΥΥ, χωρίς τα προβλήματα που υπήρχαν για τους φαρμακοποιούς.

«Κλειδί» πλέον για την έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος είναι το πότε θα υπάρξει η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ. Η υπογραφή της θα σημάνει λιγότερη ταλαιπωρία για τους φαρμακοποιούςκαι τους ασφαλισμένους των τριών αυτών ταμείων– αλλά και επιπλέον ύλη, πολλαπλάσια αυτής που ήδη έχουν από την ανάλογη ρύθμιση που έχει γίνει με το Ταμείο των Λιμενικών.

Πλέον όλα αλλάζουν, μπαίνουν σε μία σειρά με τους ασφαλισμένους αυτών των Ταμείων να μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, αφού όλοι οι φαρμακοποιοί εκτελούν συνταγές ΕΟΠΥΥ.

Στα ταμεία του ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ ασφαλισμένοι είναι όχι μόνο οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, όχι μόνο τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους αλλά και οι διοικητικοί και λοιποί εργαζόμενοι σε αυτά τα ταμεία.

Πηγή