Οι τρόποι με τους οποίους θα δίνονται ποιοτικότερα και κλινικά δοκιμασμένα φάρμακα σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, θα διερευνηθούν στη συνάντηση του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Κλινικών Μελετών σε παιδιά «Conect4children», στις 14 και 15 Μαρτίου ( 9.00πμ-13.00, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς»).

Τη συνάντηση, η οποία δεν είναι ανοιχτή για το κοινό, φιλοξενεί ο ελληνικός εθνικός κόμβος και το ελληνικό δίκτυο κλινικών μελετών σε παιδιά, «HELPnet».

«Δεδομένης της δυσκολίας να ελεγχθούν νέα φάρμακα σε παιδιά λόγω των επιφυλάξεων της οικογένειας για συμμετοχή των παιδιών τους στην έρευνα, της σπανιότητας κάποιων παιδιατρικών νόσων, τη γραφειοκρατία, καθώς και τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο κάθε χώρας, το κλειδί είναι η συνεργασία. Το δίκτυο έχει αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει πολλές από τις προκλήσεις αυτές» υποστηρίζουν οι διοργανωτές και υπογραμμίζουν: «Το αναμενόμενο όφελος που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχικές μελέτες του δικτύου είναι η εξασφάλιση ασφαλέστερων, καταλληλότερων φαρμάκων και θεραπειών στα παιδιά σε συντομότερο χρόνο».

Το έργο «Συνεργατικό δίκτυο για κλινικές μελέτες σε παιδιά» ξεκίνησε τον Μάϊο του 2019 ως μία σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (efpia) και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια. Υπεύθυνος του εθνικού κόμβου είναι ο διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, καθηγητής Παιδιατρικής Εμμανουήλ Ροηλίδης. Στο ελληνικό δίκτυο, το οποίο συντονίζεται από το ΑΠΘ, συμμετέχει η πλειονότητα των πανεπιστημιακών παιδιατρικών κλινικών της χώρας ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερα από 500 κέντρα αριστείας, καθώς και συλλόγους ασθενών και των γονέων τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ