Νέα «λουκέτα» και εξαγορές ξένων funds στην περιφέρεια, βλέπει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ Γρηγόρης Σαραφιανός. Άμεση ανάγκη αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία. Προϋπόθεση για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, το «ψαλίδι» στον ΦΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας στο Euro2day.gr για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδίως σε χώρες που επλήγησαν εντονότερα από την οικονομική κρίση.

Θεωρεί αναγκαία την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Ελλάδα, τη συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς και τη δραστική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, προκειμένου να αναπτυχθεί η δραστηριότητα του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας.

Αν δεν γίνουν όλα αυτά, τότε θα δούμε να συνεχίζονται, αφενός, τα «λουκέτα» στον χώρο της ιδιωτικής υγείας (ήδη έχουν υπάρξει 45 από την αρχή της κρίσης) και αφετέρου, οι πωλήσεις ελληνικών μονάδων σε ξένα funds, επισημαίνει ο κ. Σαραφιανός, οποίος μεταξύ άλλων τόνισε.

“Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε Επίτροπο αρμόδια για θέματα υγείας, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει Επίτροπος για τα τρόφιμα, ο οποίος έχει ευθύνη και για την υγεία. Αποφασίστηκε λοιπόν να διεξαχθούν workshops μέσω των οποίων φορείς των εργαζόμενων και των εργοδοτών του κλάδου στην Ευρώπη θα προχωρήσουν σε διάλογο, με τελικό στόχο να δοθεί μια τελική έκθεση προς τη νέα Επίτροπο Υγείας, η οποία θα αποβλέπει στην -έστω και κατ’ ελάχιστον- σύγκλιση των συστημάτων υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Παρατηρείται κατάρρευση τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού συστήματος υγείας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα σε αυτές που επλήγησαν εντονότερα από την οικονομική κρίση, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος. Είναι απαραίτητη η αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η χρηματοδότηση αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 8% και του 8,5%. Έχουμε ελλιπή χρηματοδότηση τόσο στα κρατικά νοσοκομεία όσο και στην ιδιωτική υγεία, λόγω του υψηλού claw back που επιβάλλεται σε κλινικές, διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και στον τομέα του φαρμάκου.

Δεν μπορεί πλέον να αποτελεί ιδεολογικό ταμπού η συνεργασία κράτους και ιδιωτικού τομέα στο μέτωπο της υγείας. Κοινός στόχος μας είναι να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τους συμπατριώτες μας. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο ιδιωτικός τομέας να παίξει συμπληρωματικό ρόλο, προσφέροντας υπηρεσίες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί το κράτος, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής κ.λπ.

Οι μόνοι τομείς που έχουν αναπτυχθεί είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω θρησκευτικών ζητημάτων σε άλλες χώρες και οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Οι άλλοι κλάδοι ούτε προχώρησαν, ούτε και θα προχωρήσουν, αν συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε τους ξένους με ΦΠΑ 24%. Όλοι συμφωνούν μαζί μας (και μεταξύ αυτών τόσο η ΑΑΔΕ όσο και ο ΕΟΠΥΥ), πως θα πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής στο 13%, αν όχι στο 6%, ή στο να υπάρξει tax free, όπως ισχύει και με τα εμπορεύματα. Όλοι συμφωνούν και μας υπόσχονται αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο. Εμείς περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των υποσχέσεων. Υπάρχει ζήτημα όμως και σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ προς τον ΕΟΠΥΥ. Δεν μπορεί να αγοράζουμε ως κλινικές τα φάρμακα με συντελεστή 6% και να πουλάμε στον ΕΟΠΥΥ με 24%. Ένας έμμεσος τρόπος μείωσης του claw back είναι η αποκλιμάκωση του ΦΠΑ και αυτό χωρίς να επηρεάσει τον Προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση στον κλάδο είναι δραματική. Από την έναρξη της κρίσης έχουν διακόψει τη λειτουργία τους 45 κλινικές. Από τη μια πλευρά, μεγάλοι όμιλοι υγείας έχουν περάσει σε ξένα funds, στόχος των οποίων είναι να τις πουλήσουν σε τρία ή πέντε χρόνια και να αποκομίσουν κέρδη. Άλλωστε, τη δράση τέτοιων funds την έχουμε δει και στην Ισπανία. Και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι παραδοσιακές κλινικές οι οποίες παλεύοντας και ακροβατώντας προσπαθούν να επιβιώσουν. Αν μάλιστα δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, βλέπω και άλλα λουκέτα ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, ενώ από την άλλη πλευρά, τα funds πιστεύω ότι θα επεκτείνουν τις εξαγορές τους και στην ελληνική περιφέρεια. Ήδη είχαμε την πρώτη εξαγορά στο Ηράκλειο και πιθανόν να ακολουθήσει μια δεύτερη στα Χανιά (πόλος έλξης ο υψηλός τουρισμός του νησιού). Στο στόχαστρο των εξαγορών θα μπει και η Θεσσαλονίκη.

Πηγή