Σαν πρωταπριλιά είναι πλέον οι ποινές για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, καθώς η κυβέρνηση με νεότερο ΦΕΚ, έδωσε και νέα παράταση στην εφαρμογή τους, κι έτσι ενώ ήταν να ισχύουν από την πρώτη του Απριλίου, μεταφέρονται για την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Η παράταση στις ποινές δόθηκε, αφενός μεν γιατί ακόμη οι γιατροί στο σύστημα, ειδικά σε ορισμένες περιοχές δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες είτε να μένουν ακάλυπτοι, είτε να αναζητούν προσωπικό γιατρό σε μέρη πολύ μακρινά από τον τόπο κατοικίας τους. Αφετέρου δε διανύουμε προεκλογική περίοδο και ενδεχομένως το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση να είναι μεγάλο.

prosopikos iatros

Τεράστια κενά στο ΕΣΥ λόγω μετανάστευσης και αποχωρήσεων για τον ιδιωτικό τομέα

Μέχρι στιγμής βάσει των στοιχείων της πλατφόρμας prosopikos.gov.gr, 4,836 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει εγγραφή στον προσωπικό γιατρό. Το σύνολο των προσωπικών γιατρών είναι 3.397, εκ των οποίων οι ιδιώτες είναι 1.159, ενώ οι 2.238 είναι γιατροί των Κέντρων Υγείας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας χρειάζονται 5000 γιατροί για να λειτουργήσει ο θεσμός χωρίς προσκόμματα και ήδη η Αριστοτέλους, εξετάζει οικονομικά κίνητρα γενικά και ιδιαιτέρως για άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό ιατρών.

Αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι την τελευταία δεκαετία έχουν μεταναστεύσει περίπου 20.000 γιατροί και μόνο τον περασμένο χρόνο 500 σύμφωνα με τον ΙΣΑ, αντιλαμβάνεται ότι τα κενά στο ΕΣΥ είναι τεράστια, όταν μάλιστα οι αποχωρήσεις για τον ιδιωτικό τομέα εντός Ελλάδας αυξάνονται γεωμετρικά και σαφώς κάπου στην εξίσωση μπαίνουν και οι συνταξιοδοτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ποινές που έχουν ψηφιστεί με νόμο, όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό, θα επιβαρύνονται με πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Επίσης, όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό , δεν θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.