Τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων “Φώφη Γεννηματά” περιέγραψε ο υπουργός Υγείας.

gennimmammogr

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα “Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων και Προαγωγή του Προσυμπτωματικού Ελέγχου μετά την πανδημία CoViD-19”, ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι δεν πρόκειται για απλή συνταγογράφηση, η οποία γινόταν ούτως ή άλλως: “Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εκμεταλλευόμαστε μία πολύ καλή πρακτική που δημιουργήθηκε και έχει να κάνει με τα εμβόλια”, τόνισε ο υπουργός. Εξήγησε πως πρόκειται για αποστολή μηνύματος SMS, με την οποία θα καλείται ο πολίτης να κάνει την προληπτική εξέταση.

Οι εξετάσεις – σημείωσε – θα ξεκινήσουν πιλοτικά από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ίδιο το SMS θα διαμορφώνει και τις συνθήκες του παραπεμπτικού, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης ότι μπορεί να κάνει μία προληπτική εξέταση και να πάει να την εκτελέσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και στις δημόσιες και στις ιδιωτικές δομές. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η Πολιτεία προσεγγίζει και κατευθύνει τον πολίτη.

Όπως εξήγησε, οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να έχουν και ένα επόμενο στάδιο. Η ανταπόκριση σε αυτές θα δημιουργήσει ένα ισχυρό μητρώο πιθανοτήτων, οι οποίες υπάρχουν για μετέπειτα νόσηση ή νόσηση στο πρώτο βαθμό, που θα ωφελήσει τον ίδιο τον ασθενή. Κρίνεται, επίσης, πολύ σημαντική η διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμο στάδιο.

Πηγή