Άγνωστο παραμένει ακόμη σε πολλούς ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πότε πρέπει και πότε όχι να πληρώνουν τους ιδιώτες γιατρούς που επισκέπτονται.

Σίγουρο είναι ότι οι ασθενείς δεν πληρώνουν την επίσκεψη σε γιατρό εφόσον δεν έχει κλείσει το πλαφόν των 200 επισκέψεων το μήνα, αν και είναι σύνηθες πολλοί γιατροί να υποστηρίζουν ότι έχουν κλείσει το πλαφόν των 200 δωρεάν επισκέψεων και χρεώνουν τους ασθενείς, αφήνοντας τις δωρεάν επισκέψεις για δικούς τους ασθενείς.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου απαιτείται συμμετοχή στο κόστος. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

1. Όταν πραγματοποιούνται ιατρικές πράξεις άρα υπάρχει η νόμιμη συμμετοχή 15%.

2. Όταν η επίσκεψη είναι εκτός πλαφόν των 200 επισκέψεων και έχει ενημερωθεί γι’ αυτό ο ασφαλισμένος.

3. Όταν ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.

4.Όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.

Με βάση τις διευκρινήσεις τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του ΕΟΠΥΥ:

1. Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις (όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό που νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής) δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή αν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.

2. Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από το ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να δίνουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί όμως πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.

Πηγή: healthreport.gr