Μιλώντας στο protothema.gr, o κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου ζητεί από την κυβέρνηση να δει το φορτίο που έχει σωρευτεί στις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας και σχολιάζει τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων που δρομολογήθηκε αυτήν την εβδομάδα

Το δυσβάστακτο φορολογικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι φαρμακευτικές εταιρίες στη χώρα μας σκιαγραφεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, μιλώντας στο protothema.gr, και ζητεί από την κυβέρνηση να δει το φορτίο που έχει σωρευτεί στις πλάτες της φαρμακοβιομηχανίας και να μην θεωρεί πως «επειδή δεν αποσύρονται φάρμακα, όλα είναι μια χαρά».
Για να περιγράψει μάλιστα πόσο «βαρύ, ανορθολογικό και στρεβλό είναι το μέτρο του clawback» (υποχρεωτική επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης) αντιπαραβάλλει το ύψος των ποσών που πληρώνει κάθε χρόνο στο κράτος η φαρμακοβιομηχανία με το κόστος ενός τεράστιου έργου υποδομής, που σχετίζεται και με την Ελλάδα, με τον αγωγό ΤΑΡ, που ανερχεται σε 1,5 δισ. ευρώ! Περίπου τόσα, 1,4 δισ. ευρώ, ήταν το clawback των φαρμακευτικών εταιριών για το 2018.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων που δρομολογήθηκε αυτήν την εβδομάδα με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας, ο προέδρος του ΣΦΕΕ υπογραμμίζει πως θέτει τις βάσεις για μια προβλεψιμότητα στις τιμές, «αφού αποφεύγονται οι διακυμάνσεις λόγω συναλλαγματικών ισοτιμιών και προβλέπεται μέγιστη ετήσια μείωση», αλλά επισημαίνει το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, «με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων».

Ωστόσο, ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί πως το τοπίο θα αλλάξει στην χώρα μας αν προχωρήσουν και ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία και ιδίως στο φάρμακο, καθώς και αν αναπροσαρμοστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδα που προσεγγίζουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.