Όχι στη γενίκευση του clawback λέει Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), καθώς είναι «παράνομο, άδικο και καταστροφικό» για τις εταιρείες του κλάδου.

claw-back

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης, στην οποία εφαρμόζεται clawback επί των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ο ΣΕΙΒ αναφέρει ότι με τον πρόσφατο Ν.4837/2021, άρθρο 77, εφαρμόζονται «κόφτες» στο ύψος του clawback της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά όχι και στις δαπάνες υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που οδηγεί αρκετές εταιρείες-μέλη να «έχουν σταματήσει να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, επειδή το clawback φτάνει και ξεπερνάει το 50% του τζίρου τους».

Ο ΣΕΙΒ αντιδρά με αφορμή ένα δημοσίευμα σχετικά με τις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας για την εξοικονόμηση πόρων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η γενίκευση του clawback στις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Υγεία. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι οι επιχειρήσεις ιατρικών και βιοτεχνολογικών προϊόντων ήδη υποβάλλονται σε clawback για αρκετά από τα είδη τους, τη στιγμή που πληρώνονται με καθυστερήσεις 10 μηνών και πλέον από το Δημόσιο και τα νοσοκομεία, αναμένουν έγκριση της τιμολόγησης των πωλήσεών τους επί 24 και πλέον μήνες μετά την παράδοση των προϊόντων στα νοσοκομεία και σε πολλά προϊόντα είναι υποχρεωτικό το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο επιβάλλει τη χαμηλότερη τιμή της Ελλάδας σε όλη την επικράτεια.

Ο ΣΕΙΒ επίσης επισημαίνει ότι οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ καθώς και των νοσοκομείων για ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι ελλειμματικοί και ότι γίνεται διαρκής αγώνας για τη βελτίωση των όρων επιβίωσης των εταιρειών.