Στην προηγούμενή μας αναφορά στο Στρες στην Εγκυμοσύνη σημειώσαμε ότι το στρες είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας μας κι ότι όσο κι αν θα θέλαμε να το μηδενίσουμε αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Πρέπει όμως να βρίσκουμε τρόπους να το κρατάμε σε ανεκτά επίπεδα και να αναγνωρίζουμε τις περιπτώσεις που η έντασή του ξεπερνά το συνηθισμένο.

Άρθρο του Μαιευτήρα – Χειρουργού Γυναικολόγου Γιαννούλη Γιώργου

Ο Dr. Calvin Hobel, καθηγητής γυναικολογίας και παιδιατρικής του UCLA, έχει ασχοληθεί συστηματικά και για χρόνια με την επίδραση του στρες στην εγκυμοσύνη (Timing of fetal exposure to stress hormones: effects on newborn physical and neuromuscular maturation. Ellman LMSchetter CDHobel CJChicz-Demet AGlynn LMSandman CADev Psychobiol. 2008 Apr;50(3):232-41./ Psychosocial stress and pregnancy outcome. Hobel CJGoldstein ABarrett ESClin Obstet Gynecol. 2008 Jun;51(2):333-48.). Υποστηρίζει ότι οι έγκυες πρέπει να ενημερώνονται για τις επιπτώσεις του στρες στην κύηση και να μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματά του ώστε να κάνουν ότι είναι δυνατό για να το περιορίζουν στο ελάχιστο.

Ο Dr. Hobel δούλεψε τόσο στη Γαλλία όσο και στην Αμερική πάνω σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης και μείωσης του στρες που επιτυχώς μείωσε το ποσοστό των πρόωρων τοκετών κατά 21%.

 

Το μεγάλο ερώτημα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη «σιωπηλή ασθένεια», όπως χαρακτηρίζει το στρες, είναι να βρούμε τις κατάλληλες παρεμβάσεις που θα μάθουν την κάθε γυναίκα ξεχωριστά να χαλαρώνει. Αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα ανάλογα με τον χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής.

Μπορεί να είναι αποτελεσματική η γιόγκα, η ρεφλεξολογία, η αυξημένη οικογενειακή υποστήριξη, η εκτεταμένη ενημέρωση της γυναίκας για τις αλλαγές που θα πρέπει να περιμένει κατά την εγκυμοσύνη ή ακόμα και μικρές αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα της εγκύου, όπως το να αυξήσει τον αριθμό των γευμάτων ή να παίρνει πάντα πρωινό ή ακόμα και να παίρνει ρεπό την Τετάρτη για να ξεκουράζεται στη μέση της εβδομάδας και να δουλεύει Σάββατα.

Πώς όμως θα αναγνωρίσει μια έγκυος ότι έχει αυξημένα επίπεδα στρες? Μπορεί να είναι προφανές και εύκολα αναγνωρίσιμο. Σε ένα από τα forums του διαδικτύου μια νεαρή Ελληνίδα έγκυος έγραφε:

«Όλη την ώρα ο άντρας μου τσακώνεται μαζί μου επειδή ξεκίνησε άσχημα η εγκυμοσύνη μου κ δουλεύει μόνο αυτός τώρα. Δυσκολευόμαστε βοηθάει κ η πεθερά μου κ μου το λέει καθημερινά ότι όλα γίνονται για μένα κ πολλά κ διάφορα. Κ αναρωτιέμαι κάθε μέρα στενοχώριες κ τσακωμοί δεν κάνουν κακό στο μωρό; Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω δεν καταλαβαίνει πως είμαι έγκυος κ τώρα δύσκολο να βρω δουλειά.»

Σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται προσπάθεια να καταλάβεις τη δύσκολη και πιεστική κατάσταση που βιώνει η μέλλουσα μητέρα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις ακόμα και η ίδια η γυναίκα δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει την πίεση που δέχεται. Ο Dr. Hobel έχει αναπτύξει μια σειρά από ερωτήσεις που μπορεί να κάνει η κάθε έγκυος στον εαυτό της. Σε κάθε ερώτηση οι απαντήσεις μπορεί να είναι «ναι», «μερικές φορές» ή «όχι». Αν οι απαντήσεις σε 3 ή περισσότερες ερωτήσεις είναι  «ναι» ή «μερικές φορές», τότε αυξάνεται η πιθανότητα παρουσίας στρες ικανού να απαιτεί συμβουλευτική ή παρέμβαση και θα πρέπει να ενημερωθεί η μαία ή ο γυναικολόγος σας.

·  Νιώθω ένταση.

·  Νιώθω εκνευρισμό.

·  Νιώθω ανησυχία.

·  Νιώθω φόβο.

·  Δυσκολεύομαι στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

·  Τα πράγματα δεν πάνε καλά.

·  Δε μπορώ να ελέγξω καταστάσεις στη ζωή μου.

·  Ανησυχώ μήπως το μωρό μου δεν γεννηθεί φυσιολογικό.

·  Με απασχολεί ότι μπορεί να χάσω το μωρό μου.

·  Με απασχολεί ότι θα έχω δύσκολο τοκετό.

·  Με απασχολεί ότι δεν θα μπορώ να ανταπεξέλθω στους λογαριασμούς μου.

·  Ζω χωριστά από τον σύντροφό μου.

·  Έχω να κάνω πολλές δουλειές στο σπίτι.

·  Έχω προβλήματα στην δουλειά.

·  Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον σύντροφό σας;

·  Σας έχουν απειλήσει με σωματική βλάβη;

Η διαπίστωση της παρουσίας του στρες είναι το πρώτο βήμα για τη λύση και την αντιμετώπιση. Στην επόμενη και τελευταία συνέχεια του άρθρου θα ασχοληθούμε με το ποιες πρακτικές θα βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και το κύημα.

Γιαννούλης Γιώργος Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Διεύθυνση Ιατρείου: Αλκμάνος 4, Περιοχή Μέγαρο Μουσικής

Επικοινωνία: 6978-580568 e-mail: george.giannoulis@gmail.com