Οι πέντε άξονες για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας την τετραετία 2023 -2027

Ως βασικό πυλώνα του κυβερνητικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την περίοδο 2023 -2027 περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις της ΝΔ για την αναβάθμιση του ΕΣΥ θα κινηθούν σε πέντε βασικούς άξονες:

  • πρώτος, η ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με 10.000 νέους εργαζόμενους
  • δεύτερος, ο εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας
  • τρίτος, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες
  • τέταρτος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας και
  • πέμπτος άξονας, η δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ανάλυση των προτάσεων της Νέας Δημοκρατίας με μια φωτογραφία από την επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ» ανέφερε συγκεκριμένα και τόνισε με έμφαση ότι ο τρόπος που προχώρησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα για την Covid-19 στη χώρα μας, με τα προκαθορισμένα ραντεβού, είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις πολιτικές υγείας.

Έκανε εκτενείς αναφορές στο MyHealth.gov.gr, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι και το 2019 η  χώρα ήταν από τις λίγες που δεν είχε ουσιαστικά ψηφιακό φάκελο ασθενή. «Για πρώτη φορά διαθέτουμε την εφαρμογή MyHealth με άυλη συνταγογράφηση, ηλεκτρονικά ραντεβού με τον Προσωπικό Γιατρό, ιατρικά νοσήλια, διαγνωστικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η διαθέσιμη εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα είναι ουσιαστικά το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου ασθενούς, που θα είναι έτοιμος στο τέλος της επόμενης τετραετίας.

Περιέγραψε μάλιστα τη σημασία της συγκέντρωσης του ιατρικού ιστορικού ενός ασθενούς σε ένα σημείο, ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους διασώστες του ΕΚΑΒ όσο και στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου να γνωρίζει άμεσα σημαντικές πληροφορίες για να αντιμετωπίσει ένα επείγον περιστατικό.

«Θέλουμε να συνενώσουμε την τεχνολογία με ποιοτικές παροχές φροντίδας υγείας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία θα αποτελέσει μία από τις σημαντικές προγραμματικές δεσμεύσεις της επόμενης κυβέρνησης. Ήδη νομίζω ότι έχουμε αποδείξει, στην ψηφιακή Ελλάδα, ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε όχι βήματα αλλά άλματα προόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στο πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχουν επίσης προβλέψεις για βελτίωση της πρόσβασης του ΕΚΑΒ, με πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από τη κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Προβλέπεται επίσης η μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 ενώ τίθενται και νέοι στόχοι για τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030.

Σε ότι αφορά τους καπνιστές προτείνεται η ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος και ο στόχος που τίθεται προβλέπει τη μείωσή τους από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της ανάπτυξης βοηθητικών κλινών (ράντζα ) στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια των εφημεριών. Προέβαλλε μάλιστα μια εικόνα από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μαζί με την εικόνα από τις 50 νέες ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» που αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δύο εικόνες: μία που μας αρέσει και μία που δεν μας αρέσει. Γιατί ο σκοπός είναι να δείχνουμε την αλήθεια χωρίς να την ωραιοποιούμε…» είπε υπογραμμίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Θέλουμε τη δεξιά εικόνα, δεν θέλουμε την αριστερή εικόνα. Και αυτό θα το πετύχουμε με το να εκσυγχρονίσουμε σε 80 νοσοκομεία τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να ανακαινίσουμε δραστικά και τα 156 κέντρα υγείας της χώρας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι βασική επιδίωξη αυτών των αλλαγών είναι να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις χειρουργικές πράξεις κατά 50% και να πέσει κατά 70% ο  χρόνος αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών μέχρι το τέλος του 2027.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα Καλύτερη Δημόσια Υγεία για Όλους της ΝΔ περιλαμβάνει:

Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους ώστε να φθάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.

Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.

Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή  Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης) και Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από τη κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.

Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.

-Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.

Επέκταση  του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας.

-Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

-Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% (σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.

-Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25%  έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.

-Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Δείτε το πρόγραμμα της ΝΔ για την κοινωνική Ελλάδα ΕΔΩ