Η κριτική που ασκούν οι γιατροί αλλά μια μικρή ομάδα πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ, που από 1-1-2019 καλούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία μετά από 4 χρόνια μεταβατικό διάστημα , είναι όχι απλώς συντεχνιακή  αλλά και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα.

Ερ: Πρόσφατα συναντήσατε τους γιατρούς για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η εκτίμηση αρκετών από αυτούς, είναι ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που για 1η φορά αρχίζει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, εξελίσσεται πολύ αργά. Συμμερίζεστε την άποψή τους αυτή;

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας σχετικά με τις καθυστερήσεις στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

«Η κριτική για καθυστερήσεις στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης είναι βάσιμη και αποδεκτή , αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Με τον ΙΣΑ έχουμε γνωστές και καταγεγραμμένες διαφορές για το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπάρχει μια κρίσιμη διαχωριστική γραμμή : εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη ανάπτυξης αποκεντρωμένων δημόσιων δομών με «πυρήνα» τους τον οικογενειακό γιατρό και την διεπιστημονική ομάδα υγείας (νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας , κοινωνικός λειτουργός ) που μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με έμφαση στην πρόληψη , την αγωγή υγείας και την κοινοτική φροντίδα. Αυτή η φροντίδα μόνο με συνεργασία των επαγγελματιών υγείας μπορεί να προκύψει και μόνο από καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό με αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

‘Αρα το σχέδιο υλοποιείται κατά βάση από το προσωπικό του ΕΣΥ και των ΤΟΜΥ , ενώ ο ρόλος των ιδιωτών γιατρών προβλέπεται επικουρικός. Ο ΙΣΑ και οι περισσότερες διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων, επειδή ακριβώς εκπροσωπούν κατά κύριο λόγο τα -καλώς νοούμενα- συμφέροντα των ελεύθερων επαγγελματιών γιατρών , αντιστρατεύονται αυτή την προοπτική και πρακτικά υπερασπίζονται το σημερινό μη σύστημα στο χώρο της ΠΦΥ, καθώς και την προοπτική το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα να αγοράζουν κατά προτεραιότητα υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά στους εκπροσώπους των ασθενών, τους δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα και στις ανησυχίες τους για το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, τη διαδικασία παραπομπής σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες , τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος και τη δυνατότητα επιλογής οικογενειακού γιατρού.

Σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες γιατρών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Προφανώς, δεν μπορεί κανείς στα σοβαρά να μιλήσει για αποτυχία ενός εγχειρήματος που κάνει τα πρώτα του δύσκολα και αργά βήματα. Βήματα τα οποία -παρεμπιπτόντως οι πολίτες που έχουν δεχθεί υπηρεσίες από τις ΤΟΜΥ -τα θεωρούν πολύ πετυχημένα. Αυτές οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο και αλλαγή κουλτούρας , τόσο των υγειονομικών όσο και της κοινωνίας , για να εδραιωθούν και να επηρεάσουν τη συνολική οργάνωση και λειτουργία του Συστήματος Υγείας . Η κριτική που ασκούν όχι γενικώς οι γιατροί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μια μικρή ομάδα πρώην γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που από 1-1-2019 καλούνται να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία μετά από 4 χρόνια μεταβατικό διάστημα , είναι όχι απλώς συντεχνιακή και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα , αλλά το σημαντικότερο, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τις συλλογικές αποφάσεις του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με το πολιτικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΠΦΥ και της δημόσιας περίθαλψης που υλοποιεί η κυβέρνηση.