Με το πράσινο φως μόνο του γιατρού μας θα μπορούμε σύντομα να κάνουμε εισαγωγή σε νοσοκομείο με βάση τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

asthenoforos-

Οι βασικές αλλαγές έχουν ήδη ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια το οποίο θα ψηφιστεί το αργότερο έως τα τέλη Απριλίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται αλλαγές τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς και τις Μονάδες Υγείας.

Σε νοσοκομεία μόνο με έγκριση γιατρού

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υγείας αφορά στην εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Σήμερα όποιος επιθυμεί μπορεί να μπει σε νοσοκομείο χωρίς καμία ιδιαίτερη διαδικασία, εάν βεβαίως βρει κενή θέση σε κλίνη ή σε χειρουργείο.
Με τις αλλαγές που προωθούνται για να γίνει εισαγωγή σε νοσοκομείο θα απαιτείται παραπεμπτικό από τον γιατρό τον οποίο θα επιλέξουν οι πολίτες με βάση τις ανάγκες τους.

Στην περίπτωση που ο προσωπικός – οικογενειακός γιατρός δεν κρίνει πως πρέπει κανείς να εισαχθεί σε νοσοκομείο, ο πολίτης δεν θα έχει πρόσβαση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί και στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις αλλά το σχέδιο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και το θέμα του οικογενειακού γιατρού.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Σε ότι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις και σε άλλες ιατρικές πράξεις, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας σχετικά με το αν θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να εφαρμοσθεί το gatekeeping, ώστε να απαιτείται έγκριση από τον οικογενειακό μας γιατρό για να κάνουμε για παράδειγμα μία εξέταση. Όμως προς ώρας δεν φαίνεται να υιοθετείται το συγκεκριμένο μέτρο καθώς θα προκαλούσε μεγάλες καθυστερήσεις και γραφειοκρατία με συνέπεια να μην αντιμετωπίζονται άμεσα οι ασθενείς.

Πάντως με το σύστημα του gatekeeping η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα έρθει αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των επισκέψεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Πηγή