Να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε με τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις εφημερίες, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης (3/5) στην ανάκληση της εγκυκλίου για τις εφημερίες.

proslipseis-nosokomeia

Όπως είναι γνωστό, η σχετική εγκύκλιος που απεστάλη την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας, για τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών και ουσιαστικά απειλούσε να διαταράξει σε μια κρίσιμη φάση της προεκλογικής περιόδου το κλίμα που επιχειρεί να οικοδομήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επόμενη ημέρα στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας.

Με αυτό το δεδομένο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακάλεσε την απόφασή της.

«Σε σχέση με την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 απόφαση του ΚΕΣΥ, το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες. Εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών» ανέφερε η νέα εγκύκλιος που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός.

 

Κριτική από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ

«Μετά τις αντιδράσεις και το εξώδικο των γιατρών κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, η Μίνα Γκάγκα πήρε πίσω άρον άρον την εξωφρενική απαίτησή της να εφημερεύουν οι γιατροί, όχι μόνο σε περιστατικά της ειδικότητάς τους, αλλά και σε περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητας τους», υπογράμμισε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σημείωσε επίσης ότι «ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν την ήττα τους, επιχείρησαν να ασκήσουν πολιτική για την Υγεία όπως έκαναν τέσσερα χρόνια, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια γιατρούς και ασθενείς, με μόνο στόχο την απαξίωση της δημόσιας Υγείας”, σημείωσε επίσης και προσέθεσε: «Αυτή τη φορά λόγω εκλογών, η κα Γκάγκα έκανε πίσω και έκρυψε την απόφασή της πίσω στο συρτάρι. Όμως την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων στη δημόσια Υγεία, δεν θα μπορέσει να την κρύψει».

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης διακήρυττε τη «δίκαιη πολιτική για την Υγεία»”, το υπουργείο Υγείας έστελνε μια πρόσφατη κατάπτυστη και επικίνδυνη εγκύκλιο -που αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά την κατακραυγή-, η οποία θεσμοθετούσε η περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία να γίνεται κι από άσχετες ειδικότητες» επισήμανε σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Ήταν μια πρόγευση για το τι είναι πραγματικά αυτή η πολιτική: Ένα σύστημα υγείας που το κράτος θα δίνει ακόμα λιγότερα και οι ασθενείς θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περισσός στην σχετική ανακοίνωσή του.