Μετά τις εκλογές 2023, εάν εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό και φέρνει ριζικές τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να συνηθίσει να εργάζεται διαφορετικά. Μάλιστα στο πλαίσιο των αλλαγών θα δούμε και γιατρούς πολλών ταχυτήτων μέσα στα νοσοκομεία.

iatroi

Ιδιώτες γιατροί στο ΕΣΥ

Η αρχή βέβαια θα γίνει με τις συνεργασίες που θα κάνουν τα δημόσια νοσοκομεία με ιδιώτες γιατρούς που έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο, ώστε να καλυφθούν τα κενά σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Να υπενθυμιστεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι εάν μια θέση προκηρυχθεί δύο φορές και πάλι δεν καλυφθεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από το ιατρικό προσωπικό,  τότε κηρύσσεται άγονη και μπορούν να προσληφθούν ιδιώτες γιατροί.

Πρόκειται πάντως για μια θέση που δεν φαίνεται να απορρίπτει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του είχε σημειώσει ότι θα αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί.

Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει να προσλαμβάνει γιατρούς με «μπλοκάκι» στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε νησιά και δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Προς ώρας πάντως δεν έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ιδιώτες γιατροί να μπορούν να χειρουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που δεν αποκλείεται βέβαια να γίνει στο μέλλον. Εξάλλου εάν τα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ μετατραπούν όπως επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δεν θα μπορούν να αποφευχθούν οι συνεργασίες με τους ιδιώτες και για τις επεμβάσεις.

Οι γιατροί του ΕΣΥ

Και από την άλλη αλλαγές θα δουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί που σήμερα εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καθεστώς μονιμότητας. Όλα δείχνουν πως όσοι θα επιλέξουν να κάνουν και ιδιωτικό έργο δηλαδή να ανοίξουν και ιδιωτικό ιατρείο είναι πιθανό να χάσουν την μονιμότητα αυτή. Κάτι που εξάλλου θα ήταν άδικο για τις ειδικότητες των γιατρών που δεν μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο ή δεν το επιθυμούν.

Στο μεταξύ σχεδόν βέβαιο θεωρείτε πως όσοι θα προσλαμβάνονται στη νέα μορφή των νοσοκομείων εάν αυτά γίνουν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δεν θα έχουν την μονιμότητα που ισχύει σήμερα. Κάτι που εξάλλου ισχύει ήδη στα νοσοκομεία που λειτουργούν με αυτή τη νομική μορφή όπως είναι το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Οι γιατροί προσλαμβάνονται για συγκεκριμένο χρόνο εργασίας με αυξημένους βεβαίως μισθούς σε σύγκριση με τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ.

Πηγή: ethnos.gr