Εντοπίστηκαν προβλήματα υγείας μετά την Covid σε πολλά συστήματα περιλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων και νεφρών.

Ενας στους 5 ενήλικες με Covid κάτω των 65 ετών στις ΗΠΑ έχει τουλάχιστον μια πάθηση που θα μπορούσε να σημαίνει long Covid, αναφέρει μεγάλη έρευνα του Centers for Disease Control and Prevention.

long-covid

Σε ασθενείς 65 ετών και άνω, ο αριθμός είναι ένας στους 4.

Εντοπίστηκαν προβλήματα υγείας μετά την Covid σε πολλά συστήματα όπως καρδιά, πνεύμονες και νεφρούς.

Αλλα προβλήματα αφορούσαν το κυκλοφορικό, το ενδοκρινικό και το μυοσκελετικό σύστημα, πεπτικά προβλήματα, νευρολογικά και ψυχιατρικά.

Και στις 2 ομάδες, ασθενείς είχαν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με υγιείς να εμφανίσουν αναπνευστικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Στις ηλικίες των 65, μετά την Covid οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους νεότερους να εμφανίσουν νεφρική ανεπάρκεια, νευρολογικές παθήσεις και περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Η έρευνα αξιολόγησε ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία σχεδόν 2 εκ. ανθρώπων. Οι πιο συχνές παθήσεις μετά την Covid ήταν αναπνευστικά προβλήματα και μυοσκελετικός πόνος.

Ο κίνδυνος για ασθενείς 65 και άνω μετά την Covid να εμφανίσουν 26 παθήσεις που αξιολόγησε η έρευνα, ήταν μεταξύ 20% και 120% μεγαλύτερος από αυτόν αθρώπων που δεν νόσησαν.

Στις ηλικίες 18 – 64 υπήρχε 10% έως 110% μεγαλύτερος κίνδυνος από τους μη μολσυμένους να εμφανίσουν 22 από αυτές. Σε αυτή την ηλικία οι επιζώντες δεν ήταν πιο πιθανό από όσους δεν νόσησαν να εμφανίσουν τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, χρήσης ουσιών ή εγκεφαλικού.

Αναλύθηκαν αρχεία 353.164 ανθρώπων με Covid-19 τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας, τα οποία συγκρίθηκαν με αυτά 1.64 εκατομμυρίων που δεν μολύνθηκαν, την ίδια περίοδο.

Πηγή