Το εθνικό πρόγραμμα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Σπύρος Δοξιάδης» που θα υλοποιηθεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινά με την δωρεάν πραγματοποίηση εξετάσεων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στην Ελλάδα ηλικίας από 50 έως 69 ετών.

myHealthApp_image

Το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά κι αξιοποιεί όλα τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από το σύστημα της άυλης συνταγογράφησης και την πλατφόρμα του εμβολίου για τον κορονοϊό. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι το πρώτο με το οποίο το κράτος πηγαίνει απευθείας στον πολίτη με ένα απλό SMS στο κινητό τηλέφωνο και τα πρώτα SMS έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται και θα ολοκληρωθούν τις προσεχείς εβδομάδες ανά ηλικιακά γκρουπ (ανά 5 ετία).

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχα προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την παιδική παχυσαρκία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα εγκαίνια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας την σημασία της πρόληψης μέσα από τα λόγια της ίδιας της μητέρας του η οποία το 1996 βρέθηκε αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού. Η Μαρίκα Μητσοτάκη τότε σε μία συνέντευξη είχε δηλώσει: «Γιατί να το κρύψω πώς έχω καρκίνο; Μήπως αν κρύψουμε τον καρκίνο θα τον καταργήσουμε; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν φοβάσαι, πεθαίνεις».

Η αρχή σε αυτή την νέα εθνική πρωτοβουλία που αναδεικνύει την πρόληψη ως ακρογωνιαίο λίθο της υγείας, γίνεται από τον καρκίνο του μαστού επειδή είναι το πιο διαδεδομένο ογκολογικό νόσημα στο γυναικείο πληθυσμό. Σε κάθε 11 γυναίκες 50 έως 69 ετών, μια θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού και θα χρειαστεί να δώσει  ένα αγώνα  ζωής για να βγει νικήτρια. Τα προγράμματα που θα ακολουθήσουν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά θα έχουν αντίστοιχα ωφελούμενους από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες το καθένα, με τον υπουργό ψηφιακής μεταρρύθμισης Κυριάκο Πιερρακάκη να προτρέπει όλους τους Έλληνες να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς η πρόσβαση στα νέα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων γίνεται με το ΑΜΚΑ και προϋποθέτει την εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση.

Ήδη μέσα από την άυλη συνταγογράφηση εκτελείται το 40% των φαρμακευτικών συνταγών που συνταγογραφούνται  στον πληθυσμό της χώρας. Από τη μεριά του, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης χαρακτήρισε την ημέρα των εγκαινίων του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» «μία καλή μέρα για τη δημόσια υγεία» σχολιάζοντας ότι με λίγες χιλιάδες χρόνια καθυστέρηση κάνουμε πράξη τα λόγια του Ιπποκράτη πως το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.

Στην Ελλάδα, η πρόληψη ήταν για χρόνια υπόθεση ατομικής ευθύνης. Είναι η πρώτη φορά που το κράτος πηγαίνει στον πολίτη προσφέροντας δωρεάν σε περισσότερες από 1000 δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας την δυνατότητα στις γυναίκες να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και εφόσον βρεθούν ύποπτα ευρήματα -με την ίδια διαδικασία να κάνουν επιπλέον δωρεάν κλινική εξέταση και συμπληρωματικό υπέρηχο μαστού.

Τα παραπεμπτικά για όλες τις εξετάσεις θα φτάνουν στο κινητό τηλέφωνο με το SMS. Μέσα από αυτή την προσπάθεια, θα βελτιωθεί η υγεία του πληθυσμού, με έρευνες να δείχνουν ότι για κάθε 45 γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω που κάνουν ετήσια στην μαστογραφία τους το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού κερδίζει ένα επιπλέον ποιοτικό έτος ζωής, ενώ η Ελλάδα θα συλλέξει επιπλέον πολύτιμα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν θα χρειάζεται να κάνουμε αναγωγές για να προβλέπουμε από τι κινδυνεύουμε να νοσήσουμε χρησιμοποιώντας στοιχεία άλλων χωρών.

Έτσι θα πάψουμε να ανήκουμε στο γκρουπ των τριών ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Ρουμανία και Μολδαβία)-που εξακολουθούν να αποτελούν ουραγούς της  Ευρώπης  καθώς δεν διαθέτουν δικά τους επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, θα διευκολυνθεί η πρόσβαση των γυναικών από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο  στην πρόληψη, καθώς τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ δείχνουν ότι από αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες προέρχονται οι περισσότερες ασθενείς, που νοσούν με καρκίνο του μαστού στην επικράτεια. Το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων θα συνδυαστεί με τον προσωπικό γιατρό για όλους, έναν γιατρό που θα πληρώνει αποκλειστικά το κράτος και ο όποιος θα φέρει την ευθύνη για την κατάσταση υγείας κάθε εγγεγραμμένου σε αυτόν πολίτη.

Ο προσωπικός γιατρός θα γράφει συνταγές, θα εκδίδει τα παραπεμπτικά για γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και θα συμβουλεύει τον ασθενή σε βασικά θέματα υγείας θυμίζοντας του να ελέγξει την πίεση, το σάκχαρο του, να κάνει καρδιολογικό τσεκάπ ή οτιδήποτε άλλο απαιτείται με βάση την εξατομικευμένη κατάσταση του κάθε πολίτη.

Ο προσωπικός γιατρός είναι απολύτως δωρεάν για τον πολίτη και υπάρχει κίνητρο και για τον γιατρό να εγγράφει περισσότερους ασθενείς αλλά και για τον πολίτη να είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, καθώς θα έχει πιο γρήγορη πρόσβαση για προγραμματισμένα ραντεβού σε δομές υγείας.

Πηγή