Ολόκληρος ο πλανήτης κρέμεται από μία διαγνωστική εξέταση για τη χάραξη πολιτικών καταπολέμησης του COVID-19. Και όμως η καταστροφή του διαγνωστικού κλάδου είναι προ των πυλών! Φροντίστε ώστε αυτή να μη συμβεί επί των ημερών σας”.

laboratory claw back

Με αυτά τα λόγια απευθύνουν έκκληση με επιστολή της στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας. Στην Ομοσπονδία συμμετέχουν η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών, Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.

Όπως αναφέρουν, “τις προηγούμενες ημέρες μας κοινοποιήθηκε το claw back του 2019, δηλαδή περικοπή της τάξης του 25% στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ. Αυτό το ποσό είναι ικανό να χρεοκοπήσει πλήθος εργαστηρίων και αυτοαπασχολούμενων ιατρών που επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα, καθώς η επιβάρυνση του clawbackείναι επαναλαμβανόμενη και συσσωρευτική σε όλη τη διάρκεια των προηγούμενων ετών”.

Ακόμη, επισημαίνουν ότι “πολλές αδικίες που επιβλήθηκαν με το μνημόνιο βαίνουν προς αποκατάσταση, πλην του clawback. Δεν είναι δυνατόν πλέον, η Ελλάδα εκτός Μνημονίου πια, με ανοδική πορεία της οικονομίας, με λήψη επιχορηγήσεων από την Ε.Ε. και με ανάκληση όλων  των μέτρων έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες, να εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ ακόμη, αυτό το εξάμβλωμα του claw back”.

H Ομοσπονδία ζητεί από τον Πρωθυπουργό να παρέμβει και καταργήσει το μέτρο του claw back. Διαφορετικά, αναφέρει ότι εκατοντάδες εργαστήρια οδηγούνται σε λουκέτο.

Πηγή