Νέα ποιοτικά κριτήρια για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ειδικά για τις μαγνητικές και αξονικές ξεκινούν άμεσα να εφαρμόζονται στον ΕΟΠΥΥ.

eopyy symvaseis

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εισαγάγει νέα κριτήρια τα οποία θα αποτελούν και βασική προϋπόθεση για τη σύμβαση των πολυϊατρείων και των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων με τον Οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι τα ποιοτικά αυτά κριτήρια αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, να εκδοθούν με κάθε λεπτομέρεια σε υπουργική απόφαση.

Πάντως προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον κλάδο, αφού το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τονίζει ότι τα ποιοτικά κριτήρια στις διαγνωστικές εξετάσεις «στην πραγματικότητα είναι κριτήρια περικοπής».

Ήδη το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης για τις αλλαγές στις μαγνητικές και αξονικές εξετάσεις παρουσιάσθηκε από τον ΕΟΠΥΥ στους εκπροσώπους τους κλάδου.

Οι 2 αλλαγές σε μαγνητικές και αξονικές

Τα ποιοτικά κριτήρια που ορίζονται για τον ΕΟΠΥΥ από το υπουργείο Υγείας, θα αποτελούν προϋπόθεση για τον τρόπο που θα πληρώνονται οι πάροχοι, αφού σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές θα προκύπτουν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ (κλιμακωτό rebate).

Σε ό,τι αφορά στις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες εισάγεται πλέον ένα νέο σύστημα διπλού ελέγχου ώστε να μην χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις που δεν πραγματοποιούνται. Ένα φαινόμενο με «μαϊμού» χρεώσεις, που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ χωρίς όμως να έχουν λάβει μέχρι σήμερα κάποια μέτρα. Αποτέλεσμα όμως είναι το σύνολο του κλάδου να καταβάλει στον ΕΟΠΥΥ υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) λόγω της υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης, που όμως έχει οδηγήσει στο χείλος του οικονομικού γκρεμού πολλά μικρά ιατρεία και εργαστήρια.

Τα δύο μέτρα που υιοθετούνται πλέον στον ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο των πλασματικών διαγνωστικών εξετάσεων και ειδικά για τις μαγνητικές και τις αξονικές είναι:

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα ενεργοποιήσουν το one-time password. Έναν ειδικό κωδικό τον οποίο θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όταν θα πηγαίνουν με το παραπεμπτικό τους να πραγματοποιήσουν μία απεικονιστική εξέταση. Το διαγνωστικό εργαστήριο ή κέντρο θα καταχωρεί τον κωδικό ώστε να υπάρχει επιβεβαίωση της φυσικής παρουσίας των ασθενών που εκτελούν τις εξετάσεις των άυλων παραπεμπτικών. Ένα σύστημα που μοιάζει με αυτό της συνταγογράφησης φαρμάκων, καθώς αμέσως μετά την πραγματοποίηση της εξέτασης ο πολίτης θα λαμβάνει sms για την εκτέλεση του παραπεμπτικού.

Παράλληλα ειδικά για μαγνητικές και τις αξονικές, θα εφαρμοσθεί άμεσα με βάση τα ποιοτικά κριτήρια ο real time έλεγχος αλλά και το σύστημα αρχειοθέτησης PACS σύμφωνα με το οποίο θα καταγράφονται και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων ώστε να βεβαιώνεται ότι πραγματοποιούνται και δεν είναι πλασματικές.

Πηγή