Μετά την πρόσφατη Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, που έστειλε το Σάββατο 21/5 το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.*, ζητώντας να πληρώνονται για τις εξετάσεις που εκτελούν, να γίνει κούρεμα των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021 και να περιοριστεί το claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022, με νέα πρωτοβουλία του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ., έγινε συνδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

giatroi proslipseis

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χρειάζεται στήριξη και χρηματοδότηση για να μην καταρρεύσει

Με την ομόφωνη υποστήριξη των αιτημάτων των φορέων Π.Φ.Υ. (δηλαδή των ΠΟΣΚΕ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΣΙΔΙΚ, ΠΑΝΙΔΙ και ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) από τον ΠΙΣ και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, οι κινητοποιήσεις της 26, 27 και 28 Μαΐου αποκτούν νέα δυναμική και ενισχύονται, υπό το σύνολο της θεσμικής εκπροσώπησης, δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου.

Ζητάμε κατάργηση του claw back! Κάθε εξέταση που εκτελείται πρέπει να αποζημιώνεται!

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία να χρηματοδοτήσει την Π.Φ.Υ. για να σταματήσει η εφαρμογή του ληστρικού claw back, να επιβιώσουν τα ιατρεία και εργαστήρια της γειτονιάς και τα πολυϊατρεία, τα οποία στηρίζουν τη Δημόσια Υγεία και κινδυνεύουν τα ίδια με αφανισμό».

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

1)    Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και για το 2023 παράλληλη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου claw back (στα επίπεδα των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών) με συνυπευθυνότητα της πολιτείας με απώτερο στόχο την πλήρη εξάλειψη του και την εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ).
2)     Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους φόρτωσε ο ΕΟΠΥΥ τα έτη 2013-2021, όπως έχει γίνει και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και προσφάτως με την επιστρεπτέα προκαταβολή (που ορθώς έγινε) και που ήταν δάνειο και όχι τεχνητό χρέος.

«Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να αφουγκραστεί τη μακροχρόνια αδικία, να λάβει μέριμνα και να σταθεί δίπλα στα δίκαια αιτήματα των φορέων Π.Φ.Υ. για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ιατρείων, των εργαστηρίων μας, των μονάδων μας, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται σε αυτά.

Καλούμε τον υπουργό Υγείας να ανταποκριθεί άμεσα στη διαβούλευση των ανωτέρω αιτημάτων μας, το δίκαιο των οποίων -εμμέσως πλην σαφώς- φαίνεται ότι αποδέχεται στις δηλώσεις του μετά την πρόσφατη επίσκεψη του στον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, στους γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία που στήριξαν τη Δημόσια Υγείας εν μέσω πανδημίας, οφείλεται τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ» για την προσφορά τους!

Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους.
Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς!
Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας!
Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα για την Υγεία!

Για το καλό της Δημόσιας Υγείας!», τονίζουν οι φορείς της ΠΦΥ, στην έκκλησή τους.

* το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. εκπροσωπεί τις Ενώσεις:
Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ)
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ)
Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)

Πηγή