Τη ρητή διαβεβαίωση, σύμφωνα με την οποία όλες οι υπηρεσίες Υγείας οι οποίες θα λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον με βάση τις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) λειτουργούν πάντα δωρεάν για όλους τους πολίτες, παρείχε μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα το ygeiamou.gr.

Συγκεκριμένα, τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βασίλη Κικίλια έχουν ως εξής:

«Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα με πρωταρχικό γνώμονα τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για κάθε Έλληνα πολίτη»

Ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεματοφύλακες της δωρεάν και δημόσιας υγείας και αυτό είναι με υπογραφή και προσωπική δέσμευση.

Οι ΣΔΙΤ δεν είναι τίποτα παραπάνω, από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, όπως ο προϋπολογισμός. Σε όλες τις σύγχρονες, μοντέρνες, προηγμένες χώρες, με υψηλού επιπέδου παροχές υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, εφαρμόζονται αυτά τα μοντέλα.

Οι ΣΔΙΤ κάνουν το Κρατικό να γίνεται πραγματικά Δημόσιο.

Το Private Public Partnership, αυτή η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί στη χώρα μας, έτσι ώστε οι πολίτες, ειδικά οι ασθενείς, οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί οι οποίοι δεν έχουν και δε μπορούν και χρειάζονται στήριξη, να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα.

Μιλάμε για παράδειγμα για τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων κατά χρήση και περίπτωση. Είναι ένα ΣΔΙΤ που ουσιαστικά είναι leasing και έρχεται να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες. Δίνω ένα παράδειγμα: εάν αυτή τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο ο μαγνητικός ή ο αξονικός τομογράφος είναι 30 χρόνων και το κράτος κρίνει ασύμφορη τη συντήρησή του, θα μπορούμε κατά χρήση και περίπτωση με ΣΔΙΤ, με leasing να πάρουμε μηχανήματα από τους ιδιώτες. Οι ιδιώτες θα έχουν την ευθύνη της συντήρησής τους, ακόμα και αν χαλάσει μια βίδα.

Όταν ξεκίνησαν οι ΣΔΙΤ, αν θυμάστε, ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει παραμείνει χρόνια στη θέση αυτή, είχε πολλές αντιδράσεις. Τώρα έχουν γίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί έτσι, έχουν γίνει πυροσβεστικοί σταθμοί έτσι, πάει να γίνει ένα φράγμα στη Βόρειο Ελλάδα έτσι. Προφανώς μπορεί να γίνει και κομμάτι της μεταρρύθμισής μας στην υγεία.

Θα είναι δωρεάν για τον πολίτη, θα είναι καλύτερα ποιοτικά, θα συντομεύσει τους χρόνους αναμονής, θα δώσει την δυνατότητα να υπάρχει υγιής συναγωνισμός.

Το Δημόσιο βάζει τους κανόνες, το Δημόσιο θα εγγυάται. Προφανώς υπάρχουν στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε κάποιες χώρες. Για αυτό η οργανωμένη Πολιτεία θα έχει τον έλεγχο και θα βάζει κανόνες. Όλα τα πράγματα θέλουν σχέδιο. Είναι προφανές, όμως, ότι είναι το μέλλον.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 2020

Επειδή ορίσαμε τη χρονιά ως χρονιά των νοσοκομείων, ως νοσοκομεία 2020, επιτρέψτε μου να πω ότι παράλληλα με το τις ΣΔΙΤ ξεκινούν σημαντικές παρεμβάσεις στα νοσοκομεία μας.

Νομίζω ότι θα σταθμίζετε όλοι ως πάρα πολύ σημαντικό για την δημόσια υγεία το ότι μεγάλοι δωρητές συμφώνησαν σε projects τα οποία παρουσιάσαμε:

Με πραγματικές παρεμβάσεις αναβάθμισης, όπως με τα 150.000 κλινοσκεπάσματα, και τους 2.800 περίπου χώρους υγιεινής που ανακατασκευάζουμε.

Όπως με την εξαγγελία για την ανακαίνιση των ΤΕΠ του Ευαγγελισμού.

Κάνουμε κοινωνική πολιτική με μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, με μειώσεις στη συμμετοχή των ασθενών σε ό,τι έχει να κάνει με τη φαρμακευτική δαπάνη, με τη στήριξη των ογκολογικών ασθενών και τη μη ταλαιπωρία τους στις ουρές της ντροπής των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, με μία μεταρρύθμιση στο φάρμακο σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική μας και το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων».

Πηγή