Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές του κορωνοϊού είναι ότι πολλά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά του (βήχας, κόπωση και πυρετός) απαντώνται και σε άλλες ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα και η εποχική γρίπη.

Ωστόσο, τη στιγμή που η γρίπη μπορεί να σας δυσκολέψει για περίπου μια εβδομάδα προτού αναρρώσετε πλήρως, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα που παραμένουν για μήνες προτού ξεπεράσετε τη νόσο COVID-19.

Αν και όλοι πλέον είναι σε επιφυλακή για οποιοδήποτε είδος συμπτώματος που θα μπορούσε να είναι ένδειξη COVID-19, είναι σημαντικό να μην παρασυρόμαστε και φτάσουμε να συμπεριφερόμαστε ως υποοχόνδριοι με το κάθε τι γύρω μας.

Ένας βήχας από μόνος του, για παράδειγμα, είναι ένα σύμπτωμα που παρατηρείται σε ένα σωρό ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι ο βήχας δεν είναι απαραίτητα σημάδι της COVID-19. Μάλιστα, υπάρχει τρόπος για να προσδιορίσετε εάν ο βήχας που ίσως μόλις σας ξεκίνησε είναι ή όχι ένδειξη COVID-19.

Κορωνοϊός: Τρία χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι ο βήχας μάλλον δεν είναι σύμπτωμα COVID-19

1. Δεν έχετε φλέγμα

Μιλώντας στο BestLife, ο δρ. Nate Favini λέει ότι ένα σημάδι που πρέπει να προσέξετε είναι το φλέγμα. Εάν δεν βγάζετε φλέγμα όταν βήχετε, υπάρχει πιθανότητα να μην είναι σύμπτωμα που σχετίζεται με τον κορονοϊό. Σύμφωνα με μερικές μελέτες, πάνω από το 60% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν ξηρό βήχα. Αυτό γενικά σημαίνει βήχας χωρίς παραγωγή φλέγματος. Υπολογίζεται ότι μόνο στο 33% των περιπτώσεων ο κορονοϊός εκδηλώνεται με βήχα που συνοδεύεται από βλέννα, γνωστός και ως “υγρός” ή “παραγωγικός» βήχας.

2. Δεν έχετε συριγμό

Στο BestLife μίλησε σχετικά και η δρ. Sara Narayan, αλλεργιολόγος στο Emerson Hospital, η οποία λέει ότι ο βήχας που συνοδεύεται από συριγμό πιθανότατα δεν αποτελεί ένδειξη COVID-19:

Η δρ. Narayan σημειώνει ότι αν και ο κορονοϊός έχει πολλά κοινά με τις αλλεργίες, υπάρχουν μερικά πράγματα που διαφοροποιούν τα δύο, συμπεριλαμβανομένου του συριγμού. “Σε ασθενείς με άσθμα, οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν βήχα, συριγμό και δύσπνοια. Μόνο δύο από αυτά σχετίζονται με την COVID-19. Ο κορονοϊός συνήθως δεν προκαλεί συριγμό.

Το Health.com προσθέτει:

Ένας ξηρός βήχας μπορεί επίσης να ακούγεται διαφορετικά από έναν υγρό βήχα. “Έχει πολύ σταθερό ήχο”, λέει ο δρ. Subinoy Das. Ο βήχας αυτός συχνά προκαλείται από ένα γαργάλημα στο πίσω μέρος του λαιμού, με βραχνό ήχο, ή με ήχο σαν γαύγισμα  σκύλου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αεραγωγός δεν αλλάζει συνεχώς με τον βήχα. Στον υγρό βήχα, συσσωρεύεται βλέννα στον λαιμό, στη συνέχεια φεύγει, οπότε αυτό αλλάζει συνεχώς την κατάσταση στους αεραγωγούς.

3. Δεν έχετε φαγούρα

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο βήχας σας να οφείλεται σε αλλεργίες. Έτσι, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο αν ο βήχας σας συνοδεύεται με οποιοδήποτε είδος κνησμού (φαγούρα). Εάν ναι, τότε μάλλον δεν είναι κορονοϊός, καθώς η φαγούρα δεν σχετίζεται με μια ιογενή ασθένεια, όπως ο κορονοϊός.

Γενικά

Τα πιο κοινά συμπτώματα κορωνοϊού, που πρέπει να γνωρίζετε περιλαμβάνουν

  • δύσπνοια
  • πυρετό
  • μυϊκό πόνο
  • πονοκέφαλο
  • πονόλαιμο
  • ξαφνική απώλεια γεύσης (αγευσία) και μυρωδιάς (ανοσμία) και
  • κόπωση

Τέλος, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πρόσφατα παρατήρησαν ότι τα ρινικά προβλήματα (όπως η ρινική ξηρότητα) μπορεί μερικές φορές να προηγούνται της αγευσίας και της ανοσμίας και, ως εκ τούτου, μερικές φορές μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι COVID-19.