Εφαρμόστηκε την Τετάρτη 16/03/2022, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις και παρά τις έντονες αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους ιατρών, φαρμακοποιών και ασθενών, ο νόμος 4865/2021 που ορίζει ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνταγογραφούν σε ιδιώτες γιατρούς φάρμακα και εξετάσεις και ότι θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από δημόσιες δομές.
farmakeio prostasia
Ενόψει αυτής της αλλαγής, ο ΠΦΣ ενημερώνει σήμερα τους φαρμακοποιούς για τα εξής:
  • Όσες συνταγές συνταγογραφήθηκαν από ιδιώτες ιατρούς μέχρι τις 15/03/2022 (μηνιαίες, επαναλαμβανόμενες) εκτελούνται κανονικά από τα φαρμακεία.
  • Μετά από αίτημα του ΠΦΣ έχουν μπει κόφτες στην έκδοση συνταγών από ιδιώτες ιατρούς, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στα φαρμακεία με τους ανασφάλιστους πολίτες, φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Σημειώνεται ότι ο ΠΦΣ είχε εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, καθώς πιστεύει πως δεν πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες πολιτών. Οι αντιδράσεις συνεχίζονται με τους φαρμακοποιούς να αγανακτούν που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες – ασθενείς τους, ενώ ο Φ.Σ. Πέλλας εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο «οδηγεί ουσιαστικά στην “απασφάλιση” σημαντικής μερίδας της κοινωνίας, αφού ούτε πλήρως καλυμμένο είναι το σύστημα υγείας με όλες τις ιατρικές ειδικότητες ούτε στελεχωμένο είναι όταν οι περισσότεροι γενικοί ιατροί έχουν αποσπαστεί από τα περιφερειακά ιατρεία. Είναι απορίας άξιο λοιπόν πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιφέρειας» και καταλήγει λέγοντας ότι: «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, κύριοι! Ντροπή!».