Την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες μέχρι τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, ζητούν με κοινό δελτίο Τύπου οι διοικήσεις των πέντε ιατρικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

emvolio pfizer

Οι πρόεδροι των πέντε ιατρικών συλλόγων (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) υπογραμμίζουν ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπερψηφίστηκε η πρόταση από τα διοικητικά συμβούλια των επιστημονικών οργάνων για την αναγκαιότητα και την υποχρεωτικά των εμβολιασμών σε γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας και κλειστές δομές περίθαλψης ευπαθών ανθρώπων.

«Η αναβλητικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για το φθινόπωρο», τονίζεται στην ανακοίνωση, «ίσως αποβεί μοιραία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να συνεχίσει να περιθάλπει ασθενείς για όλες τις νόσους. Η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και πιθανότατα θα επικρατήσει σύντομα στην πατρίδα μας. Η ευθύνη των επιστημόνων υγείας αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στις προαναφερθείσες δομές απέναντι στους νοσηλευόμενους είναι καθοριστική και αυτοπροσδιορίζει την ιδιότητά τους».

«Η αφθονία σε αξιόπιστα και ασφαλή εμβόλια είναι προάγγελος ευημερίας για τη χώρα μας» υπογραμμίζεται και σημειώνεται: «Ο εμβολιασμός σώζει περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη ιατρική θεραπεία ανά τους αιώνες. Ο εμβολιασμός θα χαρίσει την ελευθερία σε εμάς αλλά και στους ευαίσθητους συνανθρώπους μας, παιδιά και ενήλικες που δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν για λόγους υγείας».

Πρέπει ν’ ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας (ΙΣΚ) Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν κρύβει τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη σε όλη την Περιφέρεια είναι ιδιαίτερα χαμηλή. «Ενδεικτικά να σας αναφέρω», τονίζει, «ότι στην Καβάλα μόλις το 29% έχει λάβει και τις δυο δόσεις. Αρκετά καλύτερα είναι το νησί της Θάσου, όπου έχει εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις το 58% του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει μεγάλη ανησυχία, πρέπει να προσέχουμε και να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα».

Η κ. Αντωνίου υπογραμμίζει ακόμα ότι αν δεν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού δεν πρόκειται να ξεμπερδεύουμε από το κορονοϊό και σημειώνει: «πριν από δυο χρόνια, προτού ξεκινήσει η πανδημία ως ΙΣΚ είχαμε κάνει μια εκστρατεία σε όλους τους δήμους της Καβάλας για την αναγκαιότητα και την υποχρεωτικά των εμβολίων σε ενήλικες και παιδιά προκειμένου να προστατεύουν από όλους τους ιούς. Εμβόλια για τη γρίπη, για τον έρπη ζωστήρα, τον πνευμονιόκοκκο, την ιλαρά και άλλους ιούς. Είχαμε τονίσει τότε, το επαναλαμβάνω ξανά, αν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πέσει κάτω από το 85% μην ξαφνιαστείτε αν δούμε την επανεμφάνιση ιών όπως π.χ. η ιλαρά και πολλούς άλλους που τους έχουμε ξεχάσει εδώ και χρόνια. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον κορονοϊό».