ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ: 10 λόγοι που κάνουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά

ofthalomologiki_eksetasi-paidion

1. Η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή.

2. Σήμερα τα παιδιά ζουν μια οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε έντονες οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές).

3. Οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 – 7 παιδάκια στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.

4. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να αντεπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Κι αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.

5. Η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής και σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών.

6. Οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.

7. Το 80% των περιπτώσεων μόνιμης βλάβης στην όραση, οφείλεται σε παθήσεις που θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

8. Υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται μόνο με την οφθαλμολογική εξέταση επειδή δεν φαίνονται.
9. Τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην σχολική και κοινωνική τους ζωή, αλλά και σαν ενήλικες στη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

10. Οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη της όρασης, αλλά μπορούν να προληφθούν με έγκαιρη διάγνωση, είναι: ο στραβισμός, η αμβλυωπία και οι αδιόρθωτες διαθλαστικές ανωμαλίες.

Η λύση είναι μια: ΠΡΟΛΗΨΗ!!!

Η Ε.Ε.Π.Ο.Σ. συντονισμένη με τις οδηγίες της διεθνούς οφθαλμολογικής κοινότητας, συστήνει:

1. Προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε νεογέννητου (από οφθαλμίατρο ή εκπ/μενο παιδίατρο)

2. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής

3. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 3 – 4 ετών

4. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 5 – 6 ετών

Στα σχολικά χρόνια, κάθε 2 χρόνια