Η οδήγηση στη βροχή είναι μια εμπειρία που ενέχει πολλούς κινδύνους. Επιπλέον, είναι μια μεταβαλλόμενη κατάσταση, οι συνέπειες της οποίας επηρεάζουν την οδήγηση διαφορετικά. Υπό αυτή την έννοια, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται μόλις ξεκινήσουν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες βροχής είναι διαφορετικοί από αυτούς που δημιουργούνται κατά την οδήγηση με έντονη καταιγίδα.

Odigisi-vroxi1

Οι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται από την έλλειψη ορατότητας, την απώλεια ελέγχου του αυτοκινήτου και τις συνθήκες που περιορίζουν την ασφάλεια των οδηγών. Ακόμη, κατά την οδήγηση στην πόλη, η συμπεριφορά των πεζών συχνά αλλάζει και αυτή, κάτι το οποίο επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η ορατότητα είναι σημαντικά περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση, στο εν λόγω άρθρο θα σας δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να βελτιώσετε την οδηγική σας εμπειρία εν μέσω βροχής και, φυσικά, για να περιορίσετε τις πιθανότητες να εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Περισσότερη προσοχή στο τιμόνι

Μόλις αρχίσουν να πέφτουν οι πρώτες ψιχάλες, η άσφαλτος συνήθως μεταφέρει ακαθαρσίες στην επιφάνεια του δρόμου, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν λάσπη και υπολείμματα από λάδια. Ο συνδυασμός αυτός είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και μπορεί να προκαλέσει ολίσθηση του οχήματος σε εντελώς ανύποπτο χρόνο.

Από την άλλη, όταν η βροχή αρχίσει να πέφτει σταθερά και δυνατά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκεντρωθούν ύδατα σε ορισμένα σημεία του δρόμου. Αυτές οι καταστάσεις είναι επικίνδυνες, ιδίως όταν οδηγείτε με μεγάλη ταχύτητα.

Το φαινόμενο αυτό, που είναι γνωστό ως υδρολίσθηση, συνεπάγεται πλήρη απώλεια πρόσφυσης και ελέγχου της κατεύθυνσης του οχήματος. Επιπλέον, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, η υδρολίσθηση είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή εγκαίρως.

Πώς να αντιδράσετε σε περίπτωση υδρολίσθησης;

Αντί να πατήσετε το φρένο, είναι προτιμότερο να κρατήσετε το τιμόνι σταθερά και να απομακρύνετε το πόδι σας από το γκάζι ώστε να επιτρέψετε στο όχημα να επιβραδύνει. Με αυτό τον τρόπο, τα ελαστικά θα έρθουν και πάλι σε επαφή με την άσφαλτο και τότε μπορείτε πλέον να αλλάξετε κατεύθυνση. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε μια κατάσταση υδρολίσθησης είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Μειώστε ταχύτητα

Ανεξάρτητα από τα όρια ταχύτητας που έχουν καθοριστεί για κάθε δρόμο η παρουσία βροχής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα που δυσχεραίνει την οδήγηση. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερα να μειώσετε ταχύτητα και να την προσαρμόσετε στις συνθήκες που επικρατούν εκείνη τη στιγμή.
Διατηρείστε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας

Η απόσταση ασφαλείας είναι ίσως ο παράγοντας που μπορεί να συμβάλει περισσότερο στη μείωση της πιθανότητας ατυχήματος σε συνθήκες βροχής. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

Αυξάνεται η διαθέσιμη απόσταση φρεναρίσματος, που είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι τα ελαστικά δεν έχουν το ίδιο κράτημα στη στεγνή και στη βρεγμένη άσφαλτο
Ελαχιστοποιείται το πέταγμα νερού που προκαλείται από τα οχήματα που προπορεύονται. Αυτό το φαινόμενο κάνει την κυκλοφορία ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς περιορίζει το οπτικό πεδίο όταν τα οχήματα μπροστά πετάνε πολύ νερό

Φρενάρετε απαλά

Χάρη στο έξυπνο σύστημα φρένων ABS, οι πιθανότητες να μπλοκάρουν οι τροχοί όταν φρενάρετε είναι πολύ μικρότερες απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ωστόσο, η αντίδραση των ελαστικών στη βροχή είναι πάντα πιο περιορισμένη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, συνιστάται να φρενάρετε πάντα όσο πιο απαλά γίνεται.

Υπό αυτή την έννοια, η συμβουλή για τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας αποκτά ακόμη μεγαλύτερο νόημα, καθώς θα σας γλιτώσει από την ανάγκη να πραγματοποιήσετε φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης ή να πατήσετε πολύ δυνατά το φρένο.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διαγράμμιση του οδοστρώματος

Οι επονομαζόμενες «άσπρες γραμμές» του οδοστρώματος έχουν σχεδιαστεί με πολύ ανθεκτική μπογιά, η οποία, ωστόσο, γίνεται, δυστυχώς, πολύ ολισθηρή όταν υπάρχει νερό.

Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς αυτό, αυτή η οριζόντια σήμανση εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγετε να περνούν από πάνω τους οι τροχοί, ιδίως αν οδηγείτε μηχανή στη βροχή ή πλησιάζετε σε διάβαση πεζών
Ελέγχετε τα φρένα όποτε περνάτε από σημείο που έχει πλημμυρίσει ή όπου υπάρχουν πολλές λακκούβες

Το νερό μπορεί να κρυώσει τα φρένα, γεγονός που μερικές φορές μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητά τους. Γι’ αυτό τον λόγο, αφού περάσετε από περιοχή με πολλές λακκούβες γεμάτες με νερό ή ακόμη και από πλημμυρισμένες περιοχές, καλό είναι να ελέγξετε αμέσως την κατάσταση των φρένων σας. Αρκεί ένα απαλό πάτημα στο πεντάλ του φρένου.

Είναι αρκετό για να δείτε αν το αυτοκίνητο έχει την ικανότητα ή όχι να φρενάρει. Αν το φρενάρισμα δεν είναι εφικτό, φροντίστε να «ζεστάνετε» τα φρένα το συντομότερο δυνατό ώστε να αισθάνεστε τους μηχανισμούς να λειτουργούν και πάλι με τον βέλτιστο τρόπο.

Πηγή