Πολλοί παράγοντες κάνουν την COVID-19 ακόμη πιο επικίνδυνη από ότι πριν από 8 μήνες. Ο ψυχρότερος καιρός έχει ωθήσει περισσότερους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και εκεί είναι που ο κορονοϊός εξαπλώνεται περισσότερο, καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να μαζεύονται με άλλους χωρίς να σέβονται τα υγειονομικά μέτρα που ακολουθούν σε δημόσιους χώρους.

quarantaine

Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω το κύμα COVID-19, με τους ειδικούς υγείας να προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Αλλά η ελπίδα δεν χάνεται εντελώς και οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις σε εσωτερικούς χώρους που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό ισχύει και για τις συναντήσεις μέσα στο σπίτι, όπως αναμένεται να γίνει στα οικογενειακά τραπέζια των Χριστουγέννων.

Γερμανοί ερευνητές κατέληξαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο της κυκλοφορίας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους και την μείωση του κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού.

Η ομάδα που ονομάζεται German Working Committee on Particulate Matter δημοσίευσε τις συστάσεις της διαδικτυακά, διαθέσιμες με ένα κλικ ΕΔΩ.

Συνοπτικά τα προτεινόμενα μέτρα ενάντια στην μετάδοση της COVID-19 μέσα στο σπίτι είναι τα παρακάτω:

Μάσκες (ιδεατά τύπου Ν95): “Πρέπει να είναι υποχρεωτικοί σε πολλούς τομείς, αντί για τις απλές μάσκες υγιεινής”, γράφουν οι συγγραφείς.

Εξαερισμός του χώρου: Όσα περισσότερα παράθυρα είναι ανοιχτά, τόσο το καλύτερο. Είναι αποτελεσματικός και φθηνός τρόπος ανανέωσης του αέρα στο σπίτι.

Συστήματα εξαερισμού: Ο αέρας πρέπει να εξάγεται προς τα πάνω μέσω αναρρόφησης και να φιλτράρεται κατάλληλα εάν πρέπει να επιστρέψει στον χώρο (ανακύκλωση). Οι ερευνητές συνιστούν ότι αυτά τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να λειτουργούν σε χώρους όπως αίθουσες διδασκαλίας, εστιατόρια, νοσοκομεία, λεωφορεία και τρένα.

Συστήματα καθαρισμού του αέρα: Η χρήση τέτοιων μηχανημάτων (ιονιστές και φίλτρα αέρος) ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου είναι κρίσιμη.

Όχι ανεμιστήρες: Οι ανεμιστήρες (είτε δαπέδου, είτε οροφής) αναδεύουν αέρα, πιθανότατα διατηρώντας τα σωματίδια του ιού στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη σημασία της σωστής ροής αέρα και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Η Γερμανία έχει ήδη εκδώσει οδηγίες πριν από λίγους μήνες, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να αερίζουν τα σπίτια τους και άλλους εσωτερικούς χώρους για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Ο Αμερικανός επικεφαλής για τα ζητήματα της πανδημίας, δρ. Anthony Fauci, απηχούσε αυτές τις ίδιες απόψεις πριν από λίγες εβδομάδες, λέγοντας στους πολίτες να φορούν μάσκες στο σπίτι, εάν βρίσκονται εν τη παρουσία ατόμων που ενδέχεται να είναι ασθενείς, καθώς και να αερίζουν συχνά τα σπίτια τους.

COVID-19: Η κίνηση των σωματιδίων στον αέρα εσωτερικού χώρου

Οι Γερμανοί επιστήμονες εξηγούν το γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους είναι τόσο σημαντικός και γιατί έχει σημασία ο εξαερισμός. Παραθέτουν μάλιστα την ακόλουθη σχηματική αναπαράσταση του μεγέθους των αερολυμάτων και των σταγονιδίων που αποβάλλονται από την μύτη και το στόμα:

όταν αναπνέουμε (Α)
όταν μιλάμε, τραγουδάμε και φωνάζουμε (Β) και
όταν φτερνιζόμαστε και βήχουμε (C)

COVID-19

Τα σωματίδια A είναι τα μικρότερα και μπορούν να παραμείνουν αιωρούμενα στον αέρα και να επιπλέουν στην ατμόσφαιρα, ενώ τα σταγονίδια C είναι πιθανό να πέσουν στο έδαφος και σε επιφάνειες μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όσα περισσότερα άτομα βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα δωμάτιο, τόσα περισσότερα σωματίδια A, B και C μπορούν να συσσωρευτούν στον αέρα και ο κίνδυνος μόλυνσης να αυξηθεί, ειδικά εάν ο χώρος δεν αερίζεται. Τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα ενέχουν παρόμοιους κινδύνους.
Ο εξαερισμός (ειδικά ο διασταυρούμενος εξαερισμός, όπου οι πόρτες και τα παράθυρα ανοίγουν ταυτόχρονα και κάνουν διαμπερές το δωμάτιο) μπορούν να διαλύσουν τα αιωρούμενα σωματίδια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο σωστός αερισμός επιβάλλεται σε εσωτερικούς χώρους που βασίζονται στον κλιματισμό. Ο αέρας πρέπει να κινείται προς τα πάνω από το έδαφος γιατί αυτή είναι η φυσική κίνηση των αερολυμάτων και των σταγονιδίων. Όταν εκπνέουμε αυτά τα σωματίδια, τείνουν να πλησιάζουν στην οροφή ενός δωματίου καθώς ανεβαίνουν μαζί με τον θερμό αέρα την εκπνοής μας. Αλλά αν το air condition ή ο ανεμιστήρας φυσάει τον αέρα προς τα κάτω, τα σταγονίδια θα επιστρέψουν.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας προσώπου ακόμα και μέσα στο σπίτι, της κοινωνικής απόστασης, της υγιεινής των χεριών και του σωστού αερισμού, οι οικογένειες που θέλουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να αποκλείσετε την εξάπλωση του κορονοϊού και η μόλυνση είναι πιθανή ακόμα και αν τηρούνται όλες οι άνωθεν συστάσεις.

Πηγή: iatropedia.gr