Ένα ακόμη σύμπτωμα του κορωνοϊού θα μπορούσε να είναι τα δερματικά εξανθήματα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η μελέτη που εκπονήθηκε στο King’s College του Λονδίνου, περιλαμβάνει την αναφορά των συμπτωμάτων από 336.000 Βρετανούς χρήστες μιας ειδικής εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων που ανέφεραν τα δερματικά εξανθήματα ως σύμπτωμα. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 8,8% όσων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ακόμη, 8,2% των χρηστών ανέφεραν τα εξανθήματα αυτά μαζί με τα κλασικά συμπτώματα του κορωνοϊού (βήχας, ανοσμία), οι οποίοι όμως δεν υποβλήθηκαν σε τεστ και έτσι δεν διαπιστώθηκε αν νοσούν ή όχι.

Η ερευνητική ομάδα έπειτα από αυτό το εύρημα δημιούργησε νέα βάση δεδομένων ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές, και ζήτησε από 12.000 άτομα που έχουν τα δερματικά εξανθήματα να στείλουν φωτογραφίες τους. Από αυτούς, το 17% που διαγνώστηκαν θετικοί στον Covid-19 ανέφεραν τα εξανθήματα ως το πρώτο σύμπτωμα της αρρώστιας και για το 21% τα εξανθήματα ήταν το μοναδικό τους σύμπτωμα.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες που έστειλαν ασθενείς στους ερευνητές:

eksanthima

exantimata

Σημειώνεται ότι αν και ο Covid-19 είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, στο παρελθόν αναφέρθηκαν κάποιες περιπτώσεις στην Κίνα και στην Ευρώπη ασθενών που νόσησαν σοβαρά, και έβγαλαν τέτοιου τύπου δερματικά εξανθήματα.

Η κύρια συγγραφέας της έρευνας Δρ. Veronique Bataille δήλωσε: «Πολλές μολύνσεις ιών μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα, οπότε δεν είναι και πολύ περίεργο που το διαπιστώνουμε αυτό στους ασθενείς του Covid-19. Ωστόσο, είναι σημαντικό το ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το δερματικό πρόβλημα μπορεί να είναι το πρώτο ή το μόνο σύμπτωμα της ασθένειας. Οπότε, όποιος διαπιστώσει αυτά τα εξανθήματα, θα πρέπει αμέσως να τεθεί σε απομόνωση και να κάνει τεστ για Covid-19 το συντομότερο δυνατόν».

Ο δερματολόγος Justine Kluk ανέφερε σχετικά ότι θα πρέπει οι πολίτες να παρατηρούν το δέρμα τους, ώστε να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση και ο εντοπισμός των κρουσμάτων.

Η Δρ. Tanya Bleiker, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων, ανέφερε ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά διότι «τα δερματικά συμπτώματα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και παραμένουν ασυμπτωματικοί».

Οι ερευνητές πλέον προτείνουν να καταγραφούν επίσημα τα δερματολογικά προβλήματα ως συμπτώματα της Covid-19.

Διαβάστε τη μελέτη εδώ: https://covid.joinzoe.com/us-post/skin-rash-covid<p>