Ερωτηθείς ο κ. Χαρδαλιάς πώς γίνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης αποτελεσματικά με 190 άτομα προσωπικό σε 2.000 και 2.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ υπάρχουν οργανισμοί που συνιστούν 1.500 έως 3.000 ιχνηλάτες για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, και αντιστοιχία 300 ιχνηλατών για 1.000 κρούσματα την μέρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

ixnilatisi

ότι γνωρίζει για την πρόταση για 300 ιχνηλάτες ανά 1.000 κρούσματα, ωστόσο για εκείνον αυτό «φαντάζει εξωπραγματικό και ανεδαφικό γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κάθε ιχνηλάτης στο 8ωρο του θα χρεωθεί 3 ενεργά κρούσματα, δηλαδή η διαδικασία της ιχνηλάτησής του θα είναι μια διαδικασία που θα φτάσει τις 3,5 ώρες».

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο μέσος όρος μιας ιχνηλασίας είναι περίπου 23,3 λεπτά, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ιχνηλασίες που κλείνουν στο δεκάλεπτο αν δεν υπάρχουν στενές επαφές, υπάρχει πλήρη καταγραφή των χώρων που κινήθηκε, των δεδομένων της έναρξης των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν κι άλλες που λόγω πολλών στενών επαφών μπορεί να φτάσουν και τα 45 λεπτά, υπάρχει και το ρεκόρ της 1 ώρας και 22 λεπτά που ήταν μια ιχνηλάτηση που αφορούσε κάποιους εργάτες γης, και υπήρχε πρόβλημα με τη συνεννόηση και την επικοινωνία.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι όταν είχαν ανακοινωθεί 3.500 κρούσματα, στους 190 ιχνηλάτες επεκτάθηκε το ωράριο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους. «Από τις 8 ώρες επεκτάθηκε το ωράριο στις 11 ώρες με μισή ώρα διάλειμμα. Χρεώθηκαν περίπου 17-18 φακέλους ο καθένας και σε 24 περίπου με 28 ώρες είχαμε τελειώσει. Χρειάστηκε σε όλη την πανδημία τρεις φορές να κάνουμε ανάκληση ρεπό και επέκταση του ωραρίου λόγω όγκου δουλειάς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι η ιχνηλάτηση σε εκείνους ξεκινά από την ώρα που ο ΕΟΔΥ θα τους κοινοποιήσει το excel με τα ημερήσια κρούσματα που ούτως ή άλλως υπάρχουν και καταχωρούνται στον ΗΔΙΚΑ που είναι και ο μόνος φορέας καταγραφής των κρουσμάτων.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από παιδιά που νυχθημερόν ξενυχτάνε αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση σαν μια μοναδική περίπτωση που η σοβαρή ιχνηλάτηση αυτής της περίπτωσης μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας. Είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που έχουν βρεθεί από διαφορετικά μετερίζια, από διαφορετικούς οργανισμούς, έχουν ενώσει δυνάμεις λειτουργούν με μόνο γνώμονα πώς θα προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή. Καλό είναι πέρα από την θεωρητική ανάλυση βασισμένη στην όποια βιβλιογραφία ας ασχοληθούμε και με τον πραγματικό κόσμο της επιχειρησιακής καθημερινότητας. Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους όσους έχουν εύλογες απορίες, και ερωτήσεις να μας επισκεφθούν να τους δείξουμε πώς ιχνηλατούμε, πώς καταχωρούμε, πώς επιδημιολογικά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονές μας παρατηρούμε και αναλύουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλατουμένων και πώς τα επεξεργαζόμαστε πάντα με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», κατέληξε.