Στην εφημερίδα “La Vanguardia” της Βαρκελώνης, διέρρευσε σήμερα το πρώτο συμβόλαιο μεταξύ των Pfizer – BioNTech και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει €15,5 ευρώ τη δόση του εμβολίου κατά του Covid – 19.
emvolio pfizer
Η τιμή επιβεβαιώνει αυτό που είχε μεταδώσει πριν μερικούς μήνες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ενώ άλλα ΜΜΕ είχαν αναφέρει πολύ χαμηλότερη τιμή, βασισμένα σε tweet της Βελγίδας υπουργού Εξωτερικών, Eva De Bleeker, το οποίο αργότερα διεγράφη.
Το βελγικό έγγραφο, είχε πυροδοτήσει τη θεωρία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στη προμήθεια εμβολίων επειδή είχε πληρώσει λίγα χρήματα, παρά το γεγονός ότι η διαρροή του συμβολαίου της AstraZeneca τον περασμένο Φεβρουάριο αποδείκνυε ότι η τιμή ήταν υψηλότερη από εκείνη που αναφερόταν στο βελγικό έγγραφο.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο της εταιρείας Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να πληρώσει τις πρώτες 200 εκατομμύρια δόσεις έναντι €15,5. Συμφώνησε επίσης να πληρώσει με το ίδιο ποσό άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις με δικαίωμα προαίρεσης, τις οποίες παρήγγειλε εντός προθεσμίας που ορίζεται στο συμβόλαιο. Μετά τη λήξη του συμβολαίου η τιμή του εμβολίου θα ανέρχεται στα €17,5 ανά δόση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε τον Ιανουάριο ένα δεύτερο συμβόλαιο για αλλά 300 εκατομμύρια δόσεις, στα οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτησε την ίδια τιμή με αυτή του αρχικού συμβολαίου.
Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε προκαταβολικά τις Pfizer /BioNTech τον Δεκέμβριο, με €700 εκατομμύρια ώστε να εξασφαλίσει τα πρώτα 200 εκατομμύρια δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με τις δύο εταιρείες, ένα τρίτο συμβόλαιο για συνολικά 1,8 εκατομμύρια δόσεις έναντι των €19,5 ανά δόση, το οποίο θα έχει αυστηρότερους όρους παράδοσης και δικαίωμα προαίρεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραγγείλει εμβόλια τα οποία θα καλύπτουν παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Την ανεβασμένη τιμή του εμβολίου στο νέο συμβόλαιο είχε αποκαλύψει, πριν λίγες ημέρες, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, χωρίς να τον διαψεύδουν πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε συνομιλίες για την προμήθεια 900 εκατομμυρίων εμβολίων για το 2022 και 2023, στη τιμή των €19,5 ανά δόση. Πρόσθεσε δε ότι “θα εμφανιστούν πολλές παραλλαγές της νόσου.. €19, 5 για 900 εκατομμύρια θα στοιχίσουν σχεδόν €18 δισεκατομμύρια συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως και οι σχετικοί προϋπολογισμοί.