Μία επιστολή, την οποία υπογράφουν σύσσωμοι όλοι οι γιατροί της μονάδας εντατικής του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία δείχνει τη διαχρονική γύμνια του ΕΣΥ. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι όσα περιγράφονται αφορούν ένα νοσοκομείο, στο οποίο ο διοικητής παραμένει ίδιος εδώ και πάνω από μία 15ετία με όλες τις κυβερνήσεις…

paidon_agia_sofia

Την επιστολή έχει συντάξει η Διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου κα Χ. Μπαρμπαρέσου και δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). Ανάμεσα στα άλλα περιγράφει πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι γιατροί της εντατικής, αποκαλύπτοντας ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών έχουν προσληφθεί γιατροί που δεν έχουν εμπειρία στα επείγοντα!!!

Αναφέρει επί λέξει: «Στο Αγία Σοφία υπάρχει πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 10 κλινών, στην οποία νοσηλεύονται ασθενείς σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί της ΜΕΘ πραγματοποιούν 24ωρες ενεργείς εφημερίες 7 και πλέον και ποτέ δεν αφήνουν εξειδικευόμενους χωρίς την ενεργή παρουσία ειδικευμένου επιμελητή ή διευθυντή εντατικολόγου, λόγω της κρισιμότητας των περιστατικών που αντιμετωπίζουν».

Στο νοσοκομείο μας όπως και σε πολλά άλλα δεν υπήρχε οργανωμένο και αυτόνομο τμήμα επειγόντων, γι’ αυτό και όλους τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς αντιμετωπίζει και διακινεί ομάδα εντατικολόγων. Όταν το τηλέφωνο στην ΜΕΘ χτυπάει για επείγουσα κλήση, ένας ή και δύο ιατροί εντατικολόγοι μαζί με έναν νοσηλευτή της ΜΕΘ , ένα βαλιτσάκι με υλικά, έναν φορητό αναπνευστήρα και ένα οξύμετρο τρέχει για να αντιμετωπίσει τον μικρό ασθενή. Η κλήση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου, ακόμα και από το ογκολογικό νοσοκομείο, που δε διαθέτει δική του ομάδα επειγόντων και βρίσκεται σε άλλο κτήριο και σε απόσταση από τη ΜΕΘ.

Όταν οι ιατροί της ΜΕΘ είναι σε κλήση, πρέπει να αντιμετωπίσουν τον βαρέως πάσχοντα ασθενή σωστά και γρήγορα και να γυρίσουν στη ΜΕΘ και να φροντίσουν τους ήδη νοσηλευόμενους βαριά ασθενείς, καθώς και να ετοιμαστούν για την επόμενη κλήση. Έχει συμβεί σε μία εφημερία να αντιμετωπίσουμε έως και 10 κλήσεις και να απασχοληθούμε στα επείγοντα για την αντιμετώπιση των ασθενών (αερισμός, διασωλήνωση, τοποθέτηση φλέβας , αξονική ή μαγνητική τομογραφία κ.λπ.) έως και 3 ώρες.

Ακόμα και τώρα που έχουν προσληφθεί στο νοσοκομείο μας ιατροί ειδικά για το τμήμα των επειγόντων (ΤΕΠ) η ομάδα της ΜΕΘ συνεχίζει να κάνει το ίδιο γιατί οι ιατροί των επειγόντων δεν είναι εκπαιδευμένοι στα επείγοντα»!

Σαν να μην έφθαναν όλα όσα προαναφέρει η διευθύντρια της μονάδας εντατικής του Παίδων Αγία Σοφία με τις ελλείψεις προσωπικού, οι ελάχιστοι γιατροί έχουν να αντιμετωπίσουν και τη γραφειοκρατία. Ας δούμε τα τραγελαφικά που αναφέρει:

«Στο δύσκολο έργο αυτό των εντατικολόγων έχει προστεθεί η υποχρέωση της ΜΕΘ να στερείται ένα διευθυντή εντατικολόγο, ο οποίος αναλαμβάνει την επιστημονική υπευθυνότητα της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας (ΚΕΜ), και συντονίζει 5 επικουρικούς εντατικολόγους (αριθμ. πρωτοκ.24892/26.10.2017)

Η ΚΕΜ δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου ως αυτόνομο τμήμα. Εξαιτίας λοιπόν της ανυπαρξίας της ΚΕΜ ως αυτόνομο τμήμα σε αυτό έχουν εφημερεύσει κατά καιρούς ιατροί καρδιοχειρουργοί, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, νεογνολόγοι, εντατικολόγοι, παιδοχειρουργοί, και εντατικολόγοι ενηλίκων.

Στο τμήμα αυτό έχουν συμβεί διάφορα γεγονότα, που οδήγησαν στο κλείσιμο του τμήματος για ένα χρονικό διάστημα. Όταν η πολιτεία αποφάσισε την επαναλειτουργία του μη αυτόνομου αυτού τμήματος, ζητήθηκε από τους εντατικολόγους να βοηθήσουν. Το πράξαμε πράγματι με ευαισθησία προς τους μικρούς ασθενείς, παρά την επιβάρυνση της ΜΕΘ.

Όταν κηρύχθηκε η πανδημία η πολιτεία αποφάσισε πρώτον, τη δημιουργία covid-19 ΜΕΘ ( την οποία πάλι οι ίδιοι εντατικολόγοι κλήθηκαν να την στελεχώσουν, χωρίς ποτέ να ληφθούν υπόψιν η ηλικία τους και τα προσωπικά προβλήματα υγείας ) και δεύτερον, την αναστολή λειτουργίας των καρδιοχειρουργικών τμημάτων.

Και ενώ κινδυνεύουμε όλοι από επαγγελματική εξουθένωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε δημοσιεύματα περί της μη λειτουργίας της ΚΕΜ και καλούμαστε να στελεχώσουμε οι ίδιοι ιατροί εντατικολόγοι, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα τμήματα. Δηλαδή οι ίδιοι εντατικολόγοι είναι ΜΕΘ, ΤΕΠ, ΚΕΜ, COVID-ΜΕΘ , τμήμα νευρομυικών παθήσεων!

Οι ιατροί εντατικολόγοι δεν μπορούν να καλύπτουν όλα τα κενά του νοσοκομείου όσο και να θέλουν να βοηθήσουν. Για να λειτουργήσει πραγματικά ένα δημόσιο και σύγχρονο παιδιοκαρδιοχειρουργικό-καρδιολογικό κέντρο χρειάζεται η άμεση θεσμοθέτησή του ως αυτόνομο τμήμα για να μπορεί να προσλαμβάνει το απαραίτητο προσωπικό και να μη χρησιμοποιεί δανεικό και μη εξειδικευμένο.

Η άμεση και πλήρης στελέχωσή του με το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, τουλάχιστον 5 επιμελητές και έναν συντονιστή διευθυντή».