Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα την έκδοση ταξιδιωτικών πιστοποιητικών Covid, στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του τουρισμού το καλοκαίρι. Η διαπραγμάτευση των λεπτομερειών θα γίνει εντός του Μαΐου από τους ευρωβουλευτές των κρατών – μελών της Ε. Ε.
taxidi covid
Τα πιστοποιητικά θα επιτρέπουν να ταξιδεύουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης :
Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid 19
Όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό και
Όσοι θα έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.
Σύμφωνα με έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών, οι 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε, “υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021”.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη πρόταση αυτή ώστε να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του εντός Απριλίου.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται παράλληλα με σκοπό τη διασφάλιση του “ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις”, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακής μορφής ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, μόλις εγκριθούν.
Η συμφωνία των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει τη διεξαγωγή ενός φάσματος από τεστ, όπου θα αποδεικνύεται η ανάρρωση από τον Covid 19.
Τα κράτη – μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την Ε. Ε εμβόλια, όμως συγκεκριμένες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά για εμβόλια που έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους, όπως το ρωσικό Sputnik και το κινέζικο Sinovac.
Οι υπόλοιπες χώρες θα αποφασίζουν το εάν θα δεχθούν πιστοποιητικά από εμβόλια τα οποία δεν έχουν εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού