Την επέκταση της διενέργειας των self test μια φορά την εβδομάδα, σε εργαζομένους 6 δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στα πλαίσια ελέγχου της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η διενέργεια θα είναι υποχρεωτική και σε περίπτωση που δεν θα πραγματοποιηθεί, προβλέπεται η επιβολή προστίμων.
Η απόφαση αφορά εργαζόμενους σε:
Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των super market και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών.
Εστίαση
Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
Υπηρεσίες καθαρισμού
Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής
Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Τα self test θα είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούν, με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, να προμηθεύονται δωρεάν τα test από τα φαρμακεία. Ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα , αν ο ίδιος επιθυμεί, αντί των self test, να κάνει rapid test ή μοριακό, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του.
Η διανομή των self test από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου, και για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δηλώσουν τα αποτελέσματα οποιαδήποτε στιγμή μέχρι την Κυριακή, 25 Απριλίου.
Σχετικά με τα αποτελέσματα της διαδικασίας των test.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν τα αποτελέσματα του self test στη πλατφόρμα self-testing. gov. gr.
Σε περίπτωση που είναι αρνητικό ο εργαζόμενος θα προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Σε περίπτωση που το test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών, να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε δωρεάν σε δημόσια δομή υγείας, είτε σε ιδιωτική δομή,με επιβάρυνση δικής του ή του εργοδότη του.
Μέχρι τη λήψη των αποτελεσμάτων του δεύτερου test, εργαζόμενος και οι οικείοι του θα μπαίνουν σε καραντίνα. Αν ο επαναληπτικό έλεγχος είναι θετικός, θα εκδίδεται βεβαίωση που θα αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδεται βεβαίωση με την οποία ο εργαζόμενος θα μπορεί να προσέλθει κανονικά στην εργασία του.
Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών test θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στη σχετική πλατφόρμα.
Πρόστιμα που θα επιβάλλονται.
Όλοι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωση διενέργειας των test και τις συνέπειες.
Απαγορεύεται ο εργοδότης να απασχολήσει με φυσική παρουσία εργαζόμενο, ο οποίος δεν θα έχει κάνει self-test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα στη πλατφόρμα.
Εάν προσέλθει εργαζόμενος χωρίς test, ο εργοδότης υποχρεούται την άρνηση παροχής εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, μέχρις ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρεωτική ενημέρωση των εργαζομένων με κάθε πρόσφορο μέσο, θα του επιβάλλεται πρόστιμο €300, από το σώμα επιθεωρητών εργασίας.
Εάν, σε έλεγχο του σώματος επιθεωρητών εργασίας, βρεθεί εργοδότης ο οποίος απασχολεί εργαζόμενο που δεν θα έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του test στη σχετική πλατφόρμα, θα του επιβάλλεται πρόστιμο €500 ανά εργαζόμενο.
Τέλος, εάν διαπιστωθεί ότι εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, θα του επιβάλλεται πρόστιμο €1.500 ανά εργαζόμενο.
Πηγή Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού