Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα παρέχει γρήγορη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση, αλλά και ανθρώπινο χαρακτήρα για τον ασθενή, τόνισε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών, το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ). Αναφερόμενη στην επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση και τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στο ΕΣΥ στη Βουλή, η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας.

gkagka

Στη δική του ομιλία, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη για την ύπαρξης ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη σκοπιά του ασθενούς, με καλύτερα εκπαιδευμένα στελέχη και χρηματοδότηση. Ο Ανδρέας Ξανθός σημείωσε επίσης ότι η δημόσια χρηματοδότηση του ΕΣΥ της χώρα μας υπολείπεται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των Ευρωπαικών χωρών, ενώ υποστήριξε ακόμη την ανάγκη για την ύπαρξης ενός ισχυρού δημοσίου συστήματος Υγείας, στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας θα δρα μόνον επικουρικά.

Από τη δική του πλευρά, τέλος, ο τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φραγγίδης, τόνισε την ανάγκη για την άμεση αναδιοργάνωση του ΕΣΥ της χώρας μας, το οποίο, όπως ο ίδιος παρατήρησε, “υπάρχει για να εξυπηρετεί δωρεάν κάθε πολίτη”. Ο ίδιος εστίασε επίσης στις άμεσες αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ιδίως σε τομείς όπως η στελέχωση, η χρηματοδότηση και η αναβάθμιση του εξοπλισμού και του υποδομών, αναφερόμενος και εκείνος στην επικουρική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.

Πηγή