Η μοναξιά αυξάνει την εγωκεντρικότητα και η εγωκεντρικότητα αυξάνει τη μοναξιά, εμπλέκοντας το άτομο σε ένα φαύλο κύκλο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Personality and Social Psychology.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής καθηγητή Ψυχολογίας Τζον Κατσιόπο, διευθυντή του Κέντρου Γνωσιακής και Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του αμερικάνικου πανεπιστημίου, μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας τυχαίο δείγμα 229 ατόμων, 50-68 ετών.
Η μοναξιά αύξανε την εγωκεντρικότητα, αλλά και η εγωκεντρικότητα αύξανε επίσης τη μοναξιά, δημιουργώντας έτσι πιο εύκολα σε έναν άνθρωπο το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης.
Προηγούμενες έρευνες των ίδιων ερευνητών έχουν δείξει ότι διεθνώς το 35-50% των ανθρώπων παραπονιούνται πως νιώθουν μοναξιά συνεχώς ή συχνά. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μοναχικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα και έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας.
Από το 2006 ο Δρ Κατσιόπο προωθεί μια εξήγηση της μοναξιάς που βασίζεται στην Εξελικτική Ψυχολογία. Η μοναξιά εξελίχθηκε στους ανθρώπους ως το ψυχικό ισοδύναμο του σωματικού πόνου. Όπως ο πόνος προειδοποιεί τους ανθρώπους για κάποια βλάβη στο σώμα τους που χρειάζεται προσοχή, έτσι και η μοναξιά προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι κάτι δεν πάει καλά με τις κοινωνικές σχέσεις από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωσή τους.
Η νέα μελέτη δείχνει ότι, στη σύγχρονη κοινωνία ο εγωκεντρισμός μπορεί βραχυπρόθεσμα να προστατεύσει τους μοναχικούς ανθρώπους, αλλά σε βάθος χρόνου συσσωρεύονται οι επιζήμιες επιπτώσεις της μοναξιάς, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία και την ευτυχία ενός ανθρώπου.
Πηγή: health.in.,gr