Ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πώς θα γίνει η συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς. Με ρυθμούς εξπρές ετοιμάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις αλλαγές που προωθούνται. Άλλωστε έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει ήδη οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια, δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει η χώρα απέναντι στους θεσμούς.

doctor

Ήδη οι βασικές αλλαγές που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο του νομοσχεδίου το οποίο εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα για τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για αλλαγές σε Κέντρα Υγείας και δομές, αλλά και για την ενίσχυση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας με νέα μηχανήματα.

Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η ηγεσία του υπουργείου υγείας σχεδιάζει να κάνει «λίφτινγκ» στα κέντρα υγείας με τη συμβολή ιδιωτών, χωρίς ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές να επηρεαστεί ο τρόπος που σήμερα εξυπηρετούνται οι πολίτες ο οποίος θα συνεχίσει να είναι δωρεάν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr το νομοσχέδιο θα περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο που θα γίνουν οι πρώτες Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), οι οποίες σε πρώτη φάση θα έχουν μία ήπια μορφή προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Στα άρθρα του νομοσχεδίου θα δίνεται η δυνατότητα να γίνουν συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αλλαγών στα Κέντρα Υγείας, τα Πολυϊατρεία και τις άλλες δομές.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, στο νομοσχέδιο θα δίνεται και η δυνατότητα της συνεργασίας ιδιωτών γιατρών με τις δημόσιες Μονάδες Υγείας, αφού σχεδιάζεται να γίνουν συμβάσεις για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών και υπηρεσιών.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έλεγαν στο ethnos.gr ότι όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων ιατρών, θα μπορούν να γίνονται συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς, είτε με φυσικά πρόσωπα είτε ακόμη και με ιδιωτικές μονάδες πρωτοβάθμιας.

Των σχετικών ρυθμίσεων βέβαια θα προηγηθεί αναλυτικός διάλογος ώστε να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κοινούς όρους και προϋποθέσεις. Να σημειωθεί ότι και σήμερα υπάρχουν συνεργασίες με γιατρούς και «μπλοκάκι» σε διάφορες μονάδες υγείας και απομακρυσμένα νοσοκομεία, αλλά γίνεται αποσπασματικά.

Η εμπλοκή των ιδιωτών ιατρών στην ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα γίνει με συγκεκριμένες συμβάσεις που θα περάσουν μέσα από τον ΕΟΠΥΥ, τονίζουν πηγές του ethnos.gr. Να σημειωθεί ότι για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα αξιοποιηθούν και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση το σχέδιο, στην Υγεία θα δοθούν συνολικά 1,486 δις ευρώ προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στα νοσοκομεία, να ψηφιοποιηθούν υπηρεσίες υγείας, να γίνει η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί σύστημα κατ΄ οίκον νοσηλείας και περίθαλψης. Στην Πρωτοβάθμια έχει προγραμματισθεί να κατευθυνθούν τα 272 εκατ. ευρώ.