Πολλά και μείζονα ζητήματα έχει να αντιμετωπίσει και σε πολλά και ερωτήματα να απαντήσει η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Εκτός από τις σοβαρές καταγγελίες του παραιτηθέντος από μέλος της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης, Καθηγητή Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου, έχει να αντιμετωπίσει και άλλες σοβαρές καταγγελίες από τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογιας (ΙΦΕΤ), οι οποίοι ήδη έχουν πραγματοποιήσει 2 4ωρες στάσεις εργασίας.

Της Ρούλα Σκουρογιάννη στο libre.gr

Αφορμή για τις στάσεις εργασίας -που πραγματοποιήθηκαν με ομόφωνη απόφασή του σωματείου των εργαζομένων στο ΙΦΕΤ- αποτελεί σοβαρό περιστατικό για το οποίο υπάρχει γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΙΦΕΤ ΜΑΕ.

eof plirromes

Συγκεκριμένα, υπάλληλος της ICAP, που προσελήφθη στο ΙΦΕΤ ως βοηθητικός υπάλληλος (σύμφωνα με τη σύμβασή του), αποδείχτηκε επιχειρηματίας(!) με επιχείρηση ομοειδή με των πελατών του ΙΦΕΤ και με δεύτερη επιχείρηση στο οικογενειακό του περιβάλλον πάλι στον χώρο του φαρμάκου, κάτι που αποτελεί ασυμβίβαστο για όλους τους εργαζόμενους στο ΙΦΕΤ!

«Κατέχοντας 2 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη “ήρθε” ως υπάλληλος συνεργαζόμενος στο ΙΦΕΤ και από βοηθητικός υπάλληλος, όπως γράφει η σύμβαση με την ICAP, έγινε Διευθυντής του πιο νευραλγικού κομματιού του ΙΦΕΤ: στη Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς. Παραγκωνίζοντας όλους τους υπαλλήλους που γνωρίζουν εδώ και χρόνια όλες τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται ελέγχει τα πάντα ένας ξένος και εκτός οποιονδήποτε διαδικασιών, εκτελεί, τοποθετεί και αλλάζει παραγγελίες που ορίζονται από τον ΕΟΦ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που δημοσίευσε το σωματείο των εργαζομένων στο ΙΦΕΤ, αιτιολογώντας τη δεύτερη στάση εργασίας.

Η πρώτη που έγινε στις 23 Μαρτίου 2021 δε φάνηκε να πτοεί κανέναν και κανείς από τη διοίκηση τους ΙΦΕΤ ή τον ΕΟΦ ή την ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση των εργαζομένων καταγγέλλοντας πολλά και σοβαρά:

«Πλήρη απαξίωση όλων των εργαζομένων της ΙΦΕΤ ΜΑΕ. Κατάργηση οργανογράμματος και οποιασδήποτε μορφής ιεραρχίας.
Ρωτάμε, ο ΕΟΦ γνωρίζει και έχει δώσει έγκριση γι αυτό;
Ρωτάμε, το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει ;

Όπως μας ενημέρωσαν, όχι.

Καθημερινά δίνονται παραγγελίες δεκάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς πλέον να αποφασίζουν οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΙΦΕΤ. Δεν υπάρχει προηγούμενο στον κρατικό μηχανισμό.

Αυτή η απαξίωση που δείχνετε προς όλους τους συναδέλφους είναι που έχει εξοργίσει τους πάντες. Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για το θέμα της μηχανογράφησης με τη νέα εταιρεία που ανέλαβε και δρα και φέρεται χωρίς να ενημερώνει τον αρμόδιο υπάλληλο. Ενέργειες τις οποίες ερευνούμε και θα αναδείξουμε άμεσα. Ευχόμαστε να μην έχουμε νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Δυστυχώς το τι συμβαίνει στο ΙΦΕΤ πλέον έχει μαθευτεί παντού αφού προσπαθήσαμε να το λύσουμε εσωτερικά και δεν το θελήσατε..

Πρέπει να σας θυμίσουμε ότι η ΙΦΕΤ ΜΑΕ είναι μια επιχείρηση κρατική, με μονομέτοχο τον ΕΟΦ, με προϊστάμενη αρχή το υπουργείο υγείας, δεν είναι επιχείρηση ιδιωτική με έναν ιδιοκτήτη που κάνει ό,τι θέλει.

Αναλογιστήκατε το τι θα γίνει μόλις μαθευτεί στους ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών ότι υπάρχει στο ΙΦΕΤ «υπάλληλος» συνάδελφός τους που κινεί τα νήματα στη Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς;

Ενημερωτικά, σας λέμε ότι έχουν αρχίσει οι ενοχλήσεις.

Έχετε σκεφτεί το πού μπορεί να πάνε τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα παραγγελιών, προμηθειών, αγορών, τιμών, διαθέσιμων προϊόντων, εντολών ΕΟΦ για φάρμακα τα οποία αποτελούν το κεφάλαιο της εταιρείας όταν διαχειρίζονται, από δική σας απόφαση, από έναν μη μόνιμο υπάλληλο της ΙΦΕΤ που εκτελεί ομοειδή εργασία εκτός ΙΦΕΤ;

Αυτοί οι τεράστιοι κίνδυνοι είναι που πλέον μας ανησυχούν και θα τους σταματήσουμε με όποιο νόμιμο μέσο διαθέτουμε.

Θα ενημερώσουμε όλους όσους έχουν λόγο στο ΙΦΕΤ, τον ΕΟΦ και το Υπουργείο. Θα ενημερώσουμε τους τομείς υγείας όλων των κομμάτων, όχι για την προσωπική διένεξη δύο ατόμων όπως σκανδαλωδώς ακούγεται, αλλά για την πραγματικότητα, που είναι η απαξίωση των υπαλλήλων του ΙΦΕΤ και οι κίνδυνοι διαχείρισης εργασιών από μη υπαλλήλους του.

Χθες ήταν η έρευνα αγοράς, σήμερα η μηχανογράφηση, αύριο τι θα είναι; Το λογιστήριο, η αποθήκη; Ίσως όλη η εταιρεία;

Είμαστε εδώ για συνεχίσουμε να προβάλουμε τον σπουδαίο ρόλο, που η πολιτεία έδωσε στο ΙΦΕΤ. Η πολιτεία κύριοι , που έχει αναγνωρίσει το κύρος των υπηρεσιών που παρέχουμε και όχι το εκάστοτε διοριζόμενο Διοικητικό Συμβούλιο που θα έπρεπε να είμαστε σύμμαχοι για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου της ΙΦΕΤ ΜΑΕ.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό όλων των ασθενών.

Θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε την εμπιστοσύνη όλων και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να απαξιώνει τους εργαζομένους της ΙΦΕΤ ΑΕ».

Το libre έχει θέσει σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Δημήτρη Φιλίππου και αναμένει την ανταπόκρισή του, καθώς όλα όσα καταγγέλλονται είναι πολύ σοβαρά για να μείνουν αναπάντητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews.gr, όλα ξεκίνησαν όταν ο νέος Διευθύνων Συμβούλος στον ΙΦΕΤ, Ιωάννης Σωτηρίου manager από τις Σέρρες ανέλαβε τα καθήκοντά του από την 1η Νοεμβρίου 2020. Συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:

«Ο νέος σε ηλικία κ. Σωτηρίου έχει καταφέρει να έλθει σε ρήξη με το προσωπικό του οργανισμού. «Πέτρα του σκανδάλου» είναι ένας 31ετών Σαλονικιός φαρμακοποιός, που προσελήφθη στο ΙΦΕΤ ως υπάλληλος συνεργαζόμενης εταιρείας (ICAP), με οχτάμηνη σύμβαση για βοηθητικές εργασίες. Κατά τα καταγγελλόμενα ο Σαλονικιός είναι γνωστός και προσωπική επιλογή του κ. Σωτηρίου. Αλλά αυτό είναι το ελάχιστο. Ο Σαλονικιός που φέρεται να εργάζεται με μισθό 600 ευρώ στο ΙΦΕΤ είναι υιός ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (στο βιογραφικό του αναφέρει ότι είναι Γενικός Διευθυντής στην εταιρία), κάτι που δεν ακούγεται εύηχο. Και είναι απορίας άξιον πως ένας άνθρωπος εύπορης οικογένειας του χώρου των φαρμακαποθηκών εργάζεται για μόλις 600 ευρώ αλλά την ίδια στιγμή πηγαινοέρχεται κάθε Σαββατοκύριακο Αθήνα Θεσσαλονίκη.

«Κλειδοκράτορας»

Ο Σαλονικιός όπως καταγγέλλουν υπάλληλοι του ΙΦΕΤ τοποθετήθηκε «με το καλημέρα» στη Διεύθυνση Έρευνας Αγοράς του ΙΦΕΤ και με εντολή του CEO ανέλαβε εξολοκλήρου την έρευνα αγοράς, τομέα που διαχειρίζεται πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τις αναφορές των εργαζομένων ο κ. Σωτηρίου έκανε «διακοσμητικούς», τον προϊστάμενο και την Διευθύντρια του συγκεκριμένου τμήματος σε μια νύχτα, χρίζοντας τον «ενοικιαζόμενο» υπάλληλο της ICAP κλειδοκράτορα.

Οι υπάλληλοι του ΙΦΕΤ έχουν καταγγείλει πως ο ρόλος του Σαλονικιού σε τέτοιο υψηλό επίπεδο αποφάσεων, είναι παράνομος, αφού τίθεται σοβαρό θέμα εμπιστευτικότητας των πληροφοριών , ενώ δεν μπορεί να του καταλογισθεί καμία ευθύνη σε περίπτωση λάθους διότι ανήκει στην ICAP και όχι στο προσωπικό του ΙΦΕΤ.

Ο Σύλλογος των εργαζομένων του ΙΦΕΤ ζήτησε με έγγραφη καταγγελία (12/2021_09.03.2021) την απομάκρυνσή του Σαλονικιού, ενώ ανάλογη ήταν και η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του ΙΦΕΤ, που ζήτησε τη διακοπή της σύμβασής του.
Ωστόσο το ΔΣ του ΙΦΕΤ με ψήφους 7-5 δεν έκανε δεκτή την εισήγηση. Αλλά το πράγμα γίνεται καλύτερο. Η Διευθύντριά στο τμήμα του ΙΦΕΤ που βρίσκεται ο Σαλονικιός όπως κατήγγειλε στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΙΦΕΤ, δέχτηκε κατ’ επανάληψη σεξιστικές ύβρεις και ηθική παρενόχληση από τον εν λόγω νεαρό».