Αύξηση των καταγγελιών για ιατρικά σφάλματα καταγράφεται στην Ελλάδα, με τη λανθασμένη διάγνωση να αποτελεί ένα από τα πιο κοινά, επικίνδυνα και με το μεγαλύτερο κόστος ιατρικά λάθη. Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας και γραμματέας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Άννα Ράζου, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Ιατρονομικά θέματα» που διοργανώνει το «Ασκληπιείο» Βούλας.

Σύμφωνα με την Άννα Ράζου, τα ιατρικά σφάλματα αποτελούν σημαντική αιτία πρόκλησης σωματικής βλάβης, αναπηρίας και θανάτου, και όπως καταγράφουν έρευνες, επτά στους δέκα Έλληνες φοβούνται ότι θα πέσουν θύμα ιατρικού λάθους.

«Πράγματι, τα τελευταία χρόνια οι καταγγελίες για ιατρικά λάθη έχουν αυξηθεί σημαντικά και ολοένα και περισσότεροι γιατροί βρίσκονται κατηγορούμενοι σε ποινικά δικαστήρια ή ασθενείς τους διεκδικούν από αυτούς μεγάλα ποσά για αποζημιώσεις», υπογράμμισε. Οι περισσότερες υποθέσεις ιατρικών λαθών αφορούν τις επεμβατικές ειδικότητες, όπως τη Γενική Χειρουργική και τη Μαιευτική-Γυναικολογία, και ακολουθούν οι ειδικότητες της Ορθοπεδικής και της Αναισθησιολογίας.

Ο επιστήμονας «κλειδί» στις υποθέσεις ιατρικής ευθύνης είναι ο ιατροδικαστής, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας ότι η ιατροδικαστική ειδικότητα παρέχει στους γιατρούς που την ακολουθούν την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να χειρίζονται τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Αμυντική ιατρική
Αρκετοί γιατροί σήμερα, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον κίνδυνο ιατρικού λάθους, ασκούν τη λεγόμενη «αμυντική ιατρική», υπογράμμισε ο Γρ. Λέων, τονίζοντας ότι διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι «9 στους 10 γιατρούς προχωράνε σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και δίνουν περισσότερη προσοχή σε φάρμακα και διαγνωστικές μεθόδους προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με καταγγελίες και τη Δικαιοσύνη».

Για παράδειγμα, ανέφερε ότι ο φόβος για αμέλεια συνέβαλε σε ένα βαθμό στην αύξηση των ποσοστών της καισαρικής τομής, αλλά και στην πτωτική τάση των φυσιολογικών τοκετών έπειτα από καισαρική.

Η αμυντική ιατρική όμως έχει υψηλό κόστος και συμβάλλει στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης, υπογράμμισε ο Γρ. Λέων, τονίζοντας πως στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, το κόστος της αμυντικής ιατρικής ανέρχεται στα 46 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

Πηγή ΑΜΠΕ