Στο πλαίσιο των αλλαγών αναμένεται να τροποποιηθούν και οι σχέσεις εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Βέβαια είναι άγνωστο τι αντιδράσεις θα προκληθούν και αν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές «σκοντάψουν» στις εκλογές οι οποίες φημολογείται ότι θα έρθουν νωρίτερα και προς τον Σεπτέμβριο.

ygeias dioikites

Το υπουργείο Υγείας πάντως σκοπεύει να ανοίξει διάλογο με το ιατρικό σώμα ώστε να μπορούν και οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Κάτι που δοκιμάστηκε σε έναν βαθμό εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο μία τέτοια αλλαγή της εργασιακής σχέσης των γιατρών θα σημάνει αυτομάτως και την άρση της μονιμότητάς τους, καθώς διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους ιδιώτες γιατρούς.

Κατά τα άλλα αναμένεται να υπάρξει και άνοιγμα στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να μπορούν όλοι να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και να μην αμείβονται όμως ανά επίσκεψη όπως γίνεται σήμερα, αλλά όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στη Βουλή: «να υπάρχει γιατρός κατά άτομο και να πληρώνεται από το δημόσιο για αυτό το άτομο και να αναπτυχθεί ο θεράπων ιατρός».

Επίσης μελετάται να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να εργάζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές ώστε να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν στις ειδικότητες.