Τέταρτη παράταση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς, έδωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, με την προσθεσμία να εκπνέει στις 15 Μαρτίου 2022.

syntagografisi narkotikon

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας «η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου του 2022, με δεδομένο ότι από τότε όλες οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία οι ανασφάλιστοι πολίτες από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα μπορούσαν να πάρουν συνταγή ή παραπεμπτικό μόνο από τις δημόσιες δομές και όχι από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Στη συνέχεια δόθηκε παράταση μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Μετά ακολούθησε νέα παράταση έως την 1η Μαρτίου και σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι την άμεση απόσυρση του μέτρου το οποίο προβλέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς, έχει ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών ιδιαίτερα τώρα εν μέσω πανδημίας. Γι΄ αυτό και είναι πιθανό να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας» είχε τονίσει ο ΠΙΣ παίρνοντας θέση στο μέτρο αυτό.

Τι λέει η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος

Άκαιρη και αντικοινωνική έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή και η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται εμμέσως η ισοτιμία υπογραφής και υποβαθμίζονται υπηρεσίες υγείας λόγω της αναμενόμενης δυσκολίας πρόσβασης στους δημόσιους φορείς την παρούσα περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία.