Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη υπέγραψαν σήμερα απόφαση που ορίζει την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας COVID-19 (long Covid- effect) ύψους 3,1 εκατ. ευρώ.

Στα συμπτώματά της long covid, τη διάρκειά τους αλλά και τις θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπισή τους έχει αναφερθεί -μεταξύ άλλων- η Dr Janet Diaz, επικεφαλής Ετοιμότητας για τη Φροντίδα της Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

ypoyrgeio ygeias

Σημαντικό ποσοστό των ατόμων που νόσησαν με  Covid-19, παρουσιάζουν επίμονα συμπτώματα επί εβδομάδες ή και μήνες μετά την αρχική ανάρρωση, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης.

Η ακριβής συχνότητα της long covid δεν είναι γνωστή, αλλά έχει βρεθεί πως γίνεται ολοένα και συχνότερη.

Τα συμπτώματα

Τα τρία συχνότερα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι πάσχοντες από παρατεταμένη Covid είναι δύσπνοια, νοητική δυσλειτουργία (οι ασθενείς λένε ότι νιώθουν το μυαλό τους «θολωμένο»), κόπωση.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα. Για την ακρίβεια έχουν περιγραφεί περισσότερα από 200. ορισμένα από αυτά είναι πόνος στο στήθος. δυσκολίες στην ομιλία, άγχος ή κατάθλιψη, μυαλγίες, πυρετός, πυρετός
ανοσμία, αγευσία, Ο κατάλογος των πιθανών συμπτωμάτων είναι μακρύς, αλλά τα τρία πρώτα είναι τα συχνότερα, τονίζει η Dr Diaz.

Η διάρκειά τους

Τα επιστημονικά δεδομένα για τη διάρκεια της παρατεταμένης Covid δεν είναι ακόμα σαφή. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι διαρκεί 3 μήνες, άλλες 6 και άλλες 9. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές μελέτες για να αποσαφηνιστεί το θέμα. Έχει περάσει μόλις 1,5 χρόνος από τότε που άρχισε η πανδημία. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουν οι επιστήμονες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός και τις επιπτώσεις της.

Η θεραπεία

Η Dr Diaz τόνισε πως κάθε ασθενής με επίμονα συμπτώματα πρέπει να ζητά ιατρική βοήθεια. Κατ’ αρχάς από τον οικογενειακό του γιατρό. Μπορεί όμως να χρειαστεί να απευθυνθεί σε ειδικούς στην αποκατάσταση, σε νευρολόγους, στην ψυχική υγεία ή σε άλλες ειδικότητες.

Αυτό είναι απαραίτητο για να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια ώστε να βελτιώσει τα συμπτώματά του. Συγκεκριμένη θεραπεία για την παρατεταμένη Covid προς το παρόν δεν υπάρχει. Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιστήμονες δεν κατανοούν ακόμα πλήρως γιατί αναπτύσσεται. Πόσο μάλλον που δεν παρατηρείται μόνο σε ανθρώπους που αρρώστησαν βαριά λόγω του κορονοϊού, αλλά και σε άτομα με ελάχιστα αρχικά συμπτώματα.

Ποιοι κινδυνεύουν

Τους τελευταίους μήνες πολλοί ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι ο κορονοϊός θα προκαλεί παρατεταμένα συμπτώματα ολοένα περισσότερο σε ανεμβολίαστα άτομα. Αυτό ακούγεται λογικό. Είναι σαφές ότι η εξ αρχής πρόληψη της Covid-19 είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η παρατεινόμενη μορφή της.

Επιπλέον, τα εμβόλια μειώνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο νοσηλείας και βαριάς νόσου. Και, όπως προαναφέρθηκε, η παρατεταμένη Covid είναι πιο συχνή σε όσους αρρωσταίνουν βαριά.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ο κορονοϊός αποκλείεται να μολύνει τους εμβολιασμένους και να τους προκαλέσει παρατεταμένη Covid. Δύσκολα θα μολυνθεί  ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο, αλλά πάντοτε υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Γι’ αυτό τον λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούνται από όλους τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκα, αποστάσεις, καλή υγιεινή). Πρέπει επίσης να αποφεύγουμε την πολυκοσμία,  κατέληξε η Dr Diaz.

Πηγή