Τα περιοριστικά μέτρα και η άσχημη ψυχολογική κατάσταση των γονιών λόγω της πανδημίας είχαν βαθιές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων σε όλο τον κόσμο, δείχνει ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας.

psixiki-igeia-paidiou-epidinonetai

Μελέτη που αναλύει τα ευρήματα 17 προηγούμενων ερευνών διαπιστώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης, διαταραχών του ύπνου, αυτοκτονικού ιδεασμού, διαταραχών που σχετίζονται με το στρες, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας και άλλων ψυχικών προβλημάτων.

Σε καλύτερη κατάσταση βρέθηκαν τα παιδιά που ασχολούνται με χόμπι, με τη μουσική ή την προσευχή, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M σε μελέτη που δεν έχει ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση.

«Τα προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν συχνότερα στα παιδικά με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, έλλειμμα κοινωνικών συνδέσεων και κοινωνικής υποστήριξης, αρνητικές οικογενειακές σχέσεις και περιορισμένη κινητικότητα» δήλωσε ο δρ Μ. Μαχμπούμπ Χουσεϊν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Για παράδειγμα:

  • Στην Κίνα, η πανδημία είχε σημαντική ψυχοκοινωνική επίπτωση στα παιδιά και τους εφήβους, με τoν επιπολασμό [ποσοστό των ασθενών στον γενικό πληθυσμό) του άγχους να φτάνει το 24,9%, της κατάθλιψης το 19,7% και του στρες το 15,2%.
  • Άλλες μελέτες στην Κίνα δείχνουν ότι ο επιπολασμός της μετατραυματικής διαταραχής λόγω Covid-19 έφτασε το 48%, των διαταραχών ύπνου το 44%, του άγχους το 26% και της κατάθλιψης στο 29%.
  • Στην Τουρκία, τα παιδιά εργαζομένων σε υπηρεσίες υγείας παρουσίασαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με άλλα παιδιά, ένδειξη ότι η ψυχική επιβάρυνση των γονιών παίζει σημαντικό ρόλο.

«Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν τον πιο ευάλωτο πληθυσμό που επηρεάζεται από τα προληπτικά μέτρα κατά της Covid-19, όπως το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο οδήγησε σε μειωμένες αλληλεπιδράσεις με συνομιλήξους και λιγότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα και εξερεύνηση» γράφουν οι ερευνητές.

«Σε πολλές περιοπχές, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε σχολεία και κοινότητες δεν ήταν διαθέσιμες ή προσβάσιμες, καθιστώντας δύσκολη την παροχή έγκαιρης φροντίδας» πρόσθεσε ο Χουσεΐν.

Ζήτησε δε «πολυεπίπεδες προσπάθειες για ανακούφιση από τις άμεσες και μελλοντικές ιατρικές και κοινωνικές συνέπειες» του φαινομένου.

Πηγή