Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας το γεγονός ότι το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία, είναι βασικές αιτίες πρόκλησης του καρκίνου, αυξάνονται.

paxisarkia

Παράλληλα διαφαίνεται πλέον ότι η αύξηση του βάρους σώματος οδηγεί και σε αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο.

Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη 1 στους 6 καρκίνους που εμφανίζονται.

Τα βαρυσήμαντα αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από μια από τις μεγαλύτερες και πλέον καλά σχεδιασμένες έρευνες που έγιναν μέχρι σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνητές από το American Cancer Society άρχισαν να μελετούν από το 1982, για μια περίοδο 16 ετών, 900.000 ενήλικες εκ των οποίων οι 404.000 ήσαν άνδρες και οι 495.000 ήσαν γυναίκες.

Με βάση το ύψος και το βάρος υπολόγισαν το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ υπολογίζεται σαν το πηλίκο του βάρους σώματος (Β) με μονάδα μέτρησης σε κιλά, διαιρούμενο δια του ύψους (Υ) με μονάδα μέτρησης σε μέτρα στο τετράγωνο. Δηλαδή ΔΜΣ=Β/Υ2. Ο δείκτης αυτός δίνει μια πολύ καλή ένδειξη του κατά πόσο κάποιος είναι κανονικού βάρους ή υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Κανονικά ο δείκτης πρέπει να είναι μεταξύ 18,5 και 24,9. Τα άτομα που έχουν δείκτη από 25 έως 29,9 είναι υπέρβαρα. Τα άτομα με δείκτη ίσο ή μεγαλύτερο από 30 είναι παχύσαρκα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μετά από 16 χρόνια παρακολούθησης της πολύ μεγάλης αυτής ομάδας ανθρώπων, ότι:

  1. Το υπερβολικό βάρος σώματος είναι υπεύθυνο για το 20% απ’ όλους τους θανάτους από καρκίνο στις γυναίκες.
  2. Στους άνδρες το υπερβολικό βάρος σώματος είναι υπεύθυνο για το 14% όλων των θανάτων από καρκίνο.

Η αξιοπιστία της έρευνας αυτής είναι πολύ μεγάλη. Ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που ερευνήθηκαν, η μεγάλη χρονική διάρκεια της μελέτης, η επιδημιολογική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε καθιστούν τα αποτελέσματα που προέκυψαν έγκυρα.

Το συμπέρασμα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Το υπερβολικό βάρος σώματος και η παχυσαρκία που έχουν καταστεί πλέον μια μεγάλη παγκόσμια επιδημία, όχι μόνο ευνοούν την ανάπτυξη των καρκίνων αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν τους θανάτους από την αδυσώπητη αυτή ασθένεια.

Η αυξημένη θνησιμότητα λόγω υπερβολικού βάρους και παχυσαρκία παρατηρήθηκε και στα δύο φύλα για τους

καρκίνους του οισοφάγου,

του χοντρού εντέρου

και του ορθού,

της χοληδόχου κύστης,

του παγκρέατος και

του νεφρού.

Επίσης αυξημένοι θάνατοι στα άτομα αυτά παρατηρήθηκαν και για αιματολογικούς καρκίνους όπως τα λεμφώματα τύπου non-Hodgkin’s και το πολλαπλούν μυέλωμα.

Στους άνδρες, με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία παρατηρήθηκαν περισσότεροι θάνατοι λόγω καρκίνου του στομαχιού και του προστάτη. Στις γυναίκες με την ίδια αύξηση βάρους σώματος παρατηρήθηκαν αυξημένοι θάνατοι λόγω καρκίνου του μαστού, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και των ωοθήκης.

Για τους καρκίνους του εγκεφάλου, του δέρματος και της ουροδόχου κύστης, δεν βρέθηκε ότι το αυξημένο βάρος σώματος προκαλεί περισσότερους θανάτους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που ευνοεί τη δημιουργία παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων, προκαλεί καρκίνους και περισσότερους θανάτους από καρκίνο.

Το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Είναι καιρός πλέον όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνειδητοποιήσουν την έκταση της νέας αυτής τεράστιας μάστιγας που απειλεί τις μελλοντικές γενεές.

Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες και να εφαρμοστούν στρατηγικές διαφώτισης και πρόληψης ανάλογες με αυτές που έχουν γίνει για το κάπνισμα εάν θέλουμε να περιορίσουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.

www.medlook.net