Το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 εντάσσονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού και οι ιδιωτικές δομές υγείας, όπως ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, Κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια, μέσω του νοσηλευτικού τους προσωπικού.
Συγχρόνως, μέχρι τις 30/9 καθορίζεται η 7ήμερη λειτουργία (συμπεριλαμβανομένων των αργιών) και η διεύρυνση του ωραρίου, από τις 07.00-24.00,στα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας, εποπτείας της ΓΓΠΠ.
vouli pef
Στην τροπολογία, εντάσσεται άρθρο σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν διώκονται για την ψήφο τους και την γνώμη τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 της τροπολογίας :
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση”.
Το παραπάνω άρθρο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αποχωρεί και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του να δηλώνει μεταξύ των άλλων ότι :
” Βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης. Έχουν ανάγκη προστασίας οι επιστήμονες; Δεν διαχειρίστηκαν την δύσκολη αυτή περίοδο την κατάσταση με βάση τη γνώση τους και την επιστημοσύνη τους; “.
Κατά της διάταξης τάχθηκε και ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνοντας ότι το περιεχόμενο είναι αντίστοιχο εκείνου που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΧΣ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε στο βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Πλεύρη ο οποίος υποστήριξε ότι η τροπολογία έχει στόχο την προστασία των επιστημόνων από τον κανιβαλισμό και τα fake news των ψεμασμένων, και ζήτησε να κατατεθούν τα πρακτικά της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.