Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr, τις τελευταίες εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ότι στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία η δαπάνη για λειτουργικά έξοδα που είχε προϋπολογισθεί (ανά μήνα) έχει ξεπεραστεί. Γεγονός που σημαίνει ότι το κονδύλι που είχε προγραμματιστεί για το ΕΣΥ, θα τελειώσει πριν καν ολοκληρωθεί η χρονιά. Αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει δυσκολία στην αγορά βασικών υλικών, για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

xeirourgeio

Να σημειωθεί ότι για τα λειτουργικά έξοδα όλων των νοσοκομείων της χώρας αλλά και τα φάρμακα, έχει προβλεφθεί δαπάνη 2,1 δισ. ευρώ για το 2022.

Για τον λόγο αυτό έχει ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» όλων των οικονομικών των νοσοκομείων, προκειμένου να καταγραφούν με κάθε λεπτομέρεια οι λειτουργίες ή οι αγορές που αυξάνουν τα έξοδα στο ΕΣΥ.

Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος έχει ξεκινήσει επαφές με Διοικητές Νοσοκομείων προκειμένου να βρεθεί πως δημιουργείται η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά και να γίνουν περιορισμοί. Οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδος αλλά και με τους Διοικητές της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, δόθηκε εντολή να παραδώσουν άμεσα τις επόμενες ημέρες αναλυτικά όλα τα οικονομικά δεδομένα με λεπτομέρειες για το τι αγορές έχουν γίνει και πως αναλώθηκε ένα μεγάλο μέρος της προϋπολογισθείσας δαπάνης μέσα σε λίγους μήνες. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν συναντήσεις με Διοικητές των Νοσοκομείων της Αθήνας για να τεθεί επί τάπητος το θέμα.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα λάβει όλα τα οικονομικά στοιχεία ώστε στη συνέχεια να καταθέσει αναλυτική έκθεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για το ΕΣΥ.

Πού οφείλεται η αύξηση της δαπάνης

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι αυξήθηκε η δαπάνη ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος έλλειψης κονδυλίων για τα νοσοκομεία τα οποία ούτως ή άλλως παρουσιάζουν γενικότερα κενά.

Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης αποδίδουν τα αυξημένα έξοδα στα χειρουργεία που αυξήθηκαν μετά το «πάγωμα» της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν.

Να υπενθυμιστεί ότι σήμερα τα περισσότερα χειρουργεία στα νοσοκομεία λειτουργούν κατά 100%, ενώ μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί, κάτι που εξαρτάται από τον Διοικητή της κάθε υγειονομικής μονάδας. Ταυτόχρονα όμως και η λειτουργία των νέων ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν λόγω ακριβώς της πανδημίας έχουν ρίξει έξω τον προϋπολογισμό.

Τέλος η αύξηση της τιμής του πετρελαίου τους περασμένους μήνες, φαίνεται πως συνέβαλε και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: ethnos.gr