Το θέμα των αδειών φαρμακείων που ταλαιπωρεί εκατοντάδες νέους φαρμακοποιούς έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους προς τον υπ. Υγείας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Φραγγιδής. Στην ερώτηση τονίζεται πως οι απόφοιτοι των τριών Φαρμακευτικών Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας, μετά το τέλος των σπουδών τους, καλούνται να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της απόκτησης άδειας φαρμακείου προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας.
farmakeia-fsa
Οι βουλευτές επισημαίνουν πως με βάση τους πληθυσμιακούς-γεωγραφικούς περιορισμούς που δίνονται από τη φαρμακευτική νομοθεσία και με δεδομένη τη μείωση του πληθυσμού της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σχεδόν κανένας νέος φαρμακοποιός δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο σε σχεδόν κανένα Δήμο της χώρας, καθώς οι ενεργές άδειες υπερκαλύπτουν τα περιθώρια που δίνονται από το νόμο. Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας κερδοφόρας αγοράς στις πωλήσεις αδειών φαρμακείων, αφού οι νέοι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να προχωρούν στη «μη σύννομη» ενέργεια –οι άδειες φαρμακείων είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες– της αγοράς άδειας από φαρμακοποιούς που βρίσκονται λίγο πριν από τη σύνταξη.
Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως το εμπόριο που έχει στηθεί με τις άδειες φαρμακείων, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 200-500 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του φαρμακείου, οδηγεί πρακτικά τους νέους φαρμακοποιούς σε απόγνωση, καθώς όσοι δεν διαθέτουν το ανάλογο κεφάλαιο για τον «αέρα» που απαιτεί η αγορά δεν πρόκειται να καταφέρουν ποτέ να ανοίξουν δικό τους φαρμακείο.
Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό αν θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που θα βάλουν τέλος στη αγορά αδειών φαρμακείου με αυτόν τον τρόπο που σήμερα ταλαιπωρεί τους νέους φαρμακοποιούς, αν θα αλλάξει η ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να αφήνει περιθώρια στους νέους φαρμακοποιούς να μπουν στο επάγγελμα και τέλος τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως το επάγγελμα.