Είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους πολίτες. Όλοι θέλουν να μάθουν πόσο διάστημα κρατάει η ανοσία και μετά από πόσους μήνες θα πρέπει ο πολίτης να κάνει ξανά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

antisomata

Οι πρώτες απαντήσεις που έρχονται από τις έρευνες κυρίως της Pfizer είναι πολύ θετικές.

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον «Βηματοδότη» αποκάλυψα τα καλά μαντάτα:

Η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer/BioNTech, επιβεβαιώνει πως νεότερα από την συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή Φάσης-3 για το εμβόλιο, δείχνουν πως η προστασία του εμβολίου διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Αυτό δεν σημαίνει, εξηγεί ο καθηγητής πως τόσο διαρκεί η προστασία μετά τον εμβολιασμό, άλλα πως έχουμε δεδομένα για τουλάχιστον 6-μηνη προστασία.

Οι ρυθμιστικές αρχές επέτρεψαν στις εταιρείες να παρουσιάσουν δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δύο μηνών για έκτακτη αδειοδότηση.

Τα νέα δεδομένα, μας εξηγεί ο καθηγητής, είναι πιθανότατα επαρκή για να θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσης πλήρους άδειας, καθώς υπάρχουν δεδομένα για τουλάχιστον έξι μήνες (προαπαιτούμενο για τα εμβόλια που αποτρέπουν μολυσματικές ασθένειες): «Πραγματικά εξαιρετικά νέα», σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος.