Τα ποσοστά του καρκίνου που συνδέονται με την παχυσαρκία αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό στη γενιά στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000-σε σχέση με παλαιότερες γενιές στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η απότομη αύξηση που παρατηρείται στα ποσοστά παχυσαρκίας τα τελευταία 40 χρόνια πιθανόν να έχει αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου στις νεότερες γενιές.
Προειδοποιεί ακόμη ότι το πρόβλημα κινδυνεύει να επιβραδύνει την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση της νόσου.

Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK, η παχυσαρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προβλέψιμη αιτία καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το κάπνισμα.
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του εντέρου, της μήτρας, του οισοφάγου, του νεφρού, του ήπατος, της κύστης, των ωοθηκών, του στομάχου, του θυρεοειδούς, το μηνιγγίωμα (ένα είδος όγκου του εγκεφάλου) και το πολλαπλό μυέλωμα (μια μορφή καρκίνου του αίματος) καθώς και ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση συνδέονται όλοι με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς αυξάνεται το βάρος των ανθρώπων.

Αλλά η παχυσαρκία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας: το περιβάλλον, η κληρονομικότητα και άλλα ζητήματα επίσης μπορεί να παίξουν ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι θα νοσήσουν από αυτές τις μορφές καρκίνου είναι παχύσαρκοι, ούτε ότι όλοι οι παχύσαρκοι θα εμφανίσουν απαραιτήτως κάποια από αυτές τις μορφές καρκίνου.

Οι επιστήμονες όμως είναι σαφείς ότι χάνοντας ακόμη και λίγα κιλά είναι πιθανόν να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου.