Για «αυθαίρετη» και «οριζόντια» μείωση στον προϋπολογισμό για την Ειδική Αγωγή κάνουν λόγο με ανακοίνωσή τους οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής.

Όπως αναφέρεται, η δαπάνη για την Ειδική Αγωγή θα ανέλθει εφέτος στα 65,6 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για οριζόντιο κούρεμα της δαπάνης 40% σε σχέση με το ποσό των 105 εκατομμυρίων που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015.

Οι θεραπευτές καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι με αλλεπάλληλες αλλαγές στον EKΠΥ και χωρίς καμία ενημέρωση προς τους γονείς βυθίζει στο χάος και την αβεβαιότητα τον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής. Από την άλλη πλευρά, επιχειρεί να επιβάλει την αμοιβή των ιδιωτών θεραπευτών με voucher-κουπόνι και με όρους άκρως επαχθείς.

Οι θεραπευτές αναφέρουν ότι ο νέος EKΠΥ φέρνει σημαντικές επιπλέον περικοπές στις παροχές, σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί ανάλογα με τη διάγνωσή του, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες από το παράρτημα που εκδόθηκε, όπως, σύνδρομο Asperger και επιληψία.

Οι προσφυγές των θεραπευτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αναμένεται να εκδικαστούν στις 26 Μαρτίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.